Антените на мобилните оператори не представляват здравен риск за живеещите в близост до тях. Това е крайният извод на Регионалната здравна инспекция след анализ на резултатите от мониторинга и контрола на нейонизиращите лъчения като фактор на жизнената среда и на обектите, източници на нейонизиращи лъчения през 2023 година.
Извършените 236 измервания показват, че на територията на Русе и областта стойностите на показател „Плътност на мощност“ са много под пределно допустимото ниво от 10 микровата на квадратен сантиметър. В регистъра на обектите с обществено предназначение на РЗИ са регистрирани 237 станции на мобилни оператори, 152 от които в областния център.                  

Според указание на Министерството на здравеопазването през 2023 г. обект на мониторинг и оценка са детски, учебни и лечебни заведения, които са по посока на излъчване на източниците или са разположени в границите на хигиенно-защитната зона, както и 10% от всички обекти източници на нейонизиращи лъчения, разположени на територия с голяма концентрация на население и жилищни сгради.
На територията на Русе са констатирани най-високи измерени моментни стойности от 1,07 микровата/кв.см и средна стойност 0,82 мкв/кв.см. За областта е констатирана максимално измерена моментна стойност 0,94 мкв/кв.см и средна стойност 0,73 мкв/кв.cm в Голямо Враново. 
Срещу антените на мобилните оператори периодично тръгват брожения, раздухвани в социалните мрежи както от необразовани граждани, така и от агенти на чуждо влияние, водещи хибридни войни срещу всяко нещо, което идва у нас от Запад. Истерията надмина всички рекорди преди три години, когато в градовете започна изграждането на 5G мрежите. Тогава се разпространяваше дори абсурдната теория, че чрез 5G мрежите се осъществява умишлено разпространение на коронавируса.
Съдейки по доклада на РЗИ обаче, явно страховете от антените са останали в миналото. Логично след като диванните армии, които от години тролят интернет пространството, бяха пренасочени към по-важни актуални задачи. За цялата 2023 г. има постъпила само една жалба от гражданка във връзка с излъчване на ЕМП от базови станции на „А1 България“ ЕАД и на „БТК“ ЕАД в Мартен. При направените 8 измервания в жилището на жалбоподателката не е констатирано превишение на нормата.