Върховният административен съд отмени окончателно още една милионна финансова корекция за Община Русе, наложена от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“. Тя касаеше изпълнението на обществената поръчка за закупуване на нови тролейбуси, която бе спечелена от чешката фирма „Биофрог ЦЗ“. Стойността на договора за доставка на 15 нови тролея бе за 14 212 500 лв. без ДДС, а регионалното министерство искаше обратно 25% от тази сума, т.е. 3 553 125 лева.
Решението на ВАС потвърждава по-раншното отсъждане по казуса на Административен съд Русе и не подлежи на обжалване.
Също като русенските и върховните магистрати не откриват нарушения в нито една от посочените в наказателния акт точки. Според тях отстранените от състезанието участници не са отговаряли на поставени в поръчката условия, а за разлика от тях спечелилата фирма е предложила да осигури за своя сметка подходящо предварително обучение на водачите и персонала на депото, за да се гарантира правилното функциониране и поддръжка на тролейбусите.
В рамките на месец това е втора сериозна финансова корекция за Община Русе, която пада във ВАС. В края на декември върховните магистрати отмениха санкция от 5,7 млн. лева, наложена за нередности по договора за изграждане на анаеробната инсталация, каквито според съда не съществуват.