Окръжният и Районният съд в Русе са партньори в Правната клиника на Юридическия факултет на Русенския университет, съобщиха от Съдебната палата.
Проведени са срещи с председателите на двете съдилища Николинка Чокоева и Елена Балджиева с представител на юридическата клиника, при които е изразена готовност за съвместна работа.
Правна клиника осигурява консултации в защита на правата, свободите и законните интереси на социално слаби граждани - пенсионери, деца, лица с ниски доходи, безработни.
Правните съвети се предоставят от студенти от специалността „Право“ от 3, 4 и 5 курс с помощта на ръководителя на Правната клиника доц. д-р Красимир Димитров, както и преподавателите в областта на административното право доц. д-р Емил Коларов, гл. ас. д-р Доротея Димова-Серафимова и преподавателя в областта на семейното и наследствено право доц. д-р Атанас Георгиев.
Правната клиника има сайт, създаден, за да осигури по-лесен и бърз достъп до правосъдие, както и да осигури комуникацията на потребителите на услугата, студентите и ръководителите на клиниката. Сайтът е разработен от осмокласниците от МГ „Баба Тонка“ Никола Великов и Любослав Димов под ръководството на старши учител по информатика и информационни технологии Сюзан Феимова. С този проект децата спечелиха специална награда в двадесет и четвърта ученическа конференция  на Ученически институт по информатика и математика.