Писмо от кмета на Русе Пенчо Милков връчи на колегата му Хайме Мартинес - кмет на Палма /или Палма де Майорка/, най-големия град на остров Майорка, генералният консул на България във Валенсия Надя Кръстева. Това стана по време на посещението й на Балеарските острови, където се срещна с местните власти и българската общност в региона, която наброява 7500 души.
В писмото си Пенчо Милков предлага „сприятеляване, което има за цел насърчаване на културните връзки, образованието, туризма и здравеопазването и ще допринесе за благосъстоянието на българските граждани“, предаде БТА.
В отговор Хайме Мартинес изрази задоволство от възможността за установяване на контакти между град Палма и град Русе и насърчаване на обмена на делегации и културни прояви между двата града.
Балеарските острови се от два големи острова Майорка и Менорка и архипелага Питиуски острови (Ибиса и Форментера) и множество по-малки. Формират отделна административна автономна област Балеарски острови със столица Палма де Майорка.
На испанския архипелаг живеят 7500 българи, сред които и немалко русенци. Те са обединени в пет родни асоциации, две от които осъществяват образователни дейности чрез българските неделни училища, а другите три са фолклорни групи.
В Палма има българското училище „Св. Иван Рилски“, което провежда своите занятия през съботните дни. Такава е практиката и в други испански градове. При срещата си Хайме Мартинес Надя Кръстева е поставила въпроса за предоставяне на общинско помещение, тъй като в момента училището плаща 1300 евро наем за ползване на помещения в частно испанско училище.