Д-р Анна Ленкова е родена в Стара Загора. Завършва медицинското си образование през 2012 година в Медицинския университет във Варна. Придобива специалност по Физикална и рехабилитационна медицина през 2017 година, а от месец май 2013 г. работи в структурите на Лечебни заведения „Медика“. Д-р Ленкова лекува и преглежда пациенти както в Медицински център „Медика Експерт“, така и в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „Медика Русе“.

- В края на коледно-новогодишните празници и след серията именни дни е вече време да помислим за обещаното ново начало за по-добро здраве. Едно от новогодишните обещания, които почти всеки човек си дава, е да промени стила си на живот - да се движи повече, да се храни по-здравословно, да посещава лекар редовно. Подходяща ли е зимата и особено месец януари за това начинание?
- Всеки месец и ден от годината е подходящ да се стартира по-осъзнат и здравословен начин на живот. На първо място искам да спомена храната и водата, които приемаме. Ние сме съставени от 60-70 процента вода и затова е изключително важно да си набавяме ежедневно необходимите количества от нея. Това е около 1,5-2 литра вода на ден. Храненето трябва да бъде балансирано и в правилно съотношение между въглехидрати, белтъчини и мазнини. Ако на човек му е трудно да си изгради план, винаги може да се допита и до специалист по хранене и диететика, който да му изготви най-подходящо меню, съобразено с настоящото му здравословно състояние. И накрая, но не по важност, са движението и спортът. Когато човек се движи и спортува всекидневно, е по-здрав, по-щастлив и по-спокоен, защото
чрез движението се задвижват сложни вериги в човешкият организъм
Всичко това води до повишен имунитет, подобрено кръвообращение, подобрена ставна подвижност, намаляване на стреса и депресията и като цяло се снижава рискът от настъпването на редица болести и медицински усложнения. Посещенията при лекаря са необходими, не само когато настъпи дадено заболяване, по-важно е да се извършва редовна профилактика и хората да имат добра здравна култура като цяло.
- Откъде да започнем с промяната?
- Промяната трябва да започне първо в ума на човек, т.е. той да осъзнае какво може да подобри от своето ежедневие и да започне да прави малки крачки в осъществяването й. В днешно време покрай застоялия начин на живот, ниската двигателна активност, както и неправилно хранене все повече се покачва ръстът на хората със затлъстяване. Това е проблем в световен мащаб, който ежедневно взима и своите жертви, тъй като последиците могат да бъдат фатални. Затова е хубаво всеки, който страда от наднормено тегло, на първо място да посети личния си лекар и да се консултира с него. Личният лекар, от своя страна, трябва да прецени какви изследвания да извърши, за да установи дали случаят има нужда от следващ консулт с друг здравен специалист - ендокринолог, гастроентеролог, кардиолог или специалист по хранене и диететика.
- Храненето несъмнено играе основна роля в поддържането на добра форма, какви съвети може да дадете на читателите?
- Хипократ е казал - „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна!“. Ако всеки спазва този принцип, сега нямаше да има толкова хора, които страдат от наднормено тегло и последиците, които носи то. За съжаление, качествена храна е все по-трудно да се открие на масовия пазар. Все пак, ако следим какво количество приемаме и какво е съотношение на различните нутриенти, резултатът няма да закъснее. Както казах, важно е съотношението между въглехидрати, белтъци и мазнини.
Въглехидратите трябва да бъдат около 50 процента, белтъчините 30 процента, а мазнините около 20 процента
от дневното ни меню. Калорийният прием също е важно да не се надвишава, като той е около 1700-2000 калории за жените и около 2300-2500 калории за мъжете. Има известни и доста ефективни диети, които включват калориен дефицит с цел загуба на тегло. Пак напомням, добре е всичко да е съобразено с настоящото здравословно състояние на пациента и да се правят поетапни и постепенни крачки към свалянето на излишната маса.
- Доколко умерено трябва да е движението, когато сме първоначално обездвижени? 
- Обездвижването е проблем, от който страдат много хора по света. Ако дълго време не сме правили нищо, е добре постепенно да се увеличава интензитетът на натоварване. Например няколко етажа да качваме пеша, да вървим до работа пак без превозно средство, а ако живеем в по-голям град и това е невъзможно, да отделяме поне 20-30 минути за разходка. Само тази малка промяна е способна да окаже изключително позитивни последици за самия човек, тъй като
натрупаните токсините се елиминират, а се повишава нивото на ендорфините - хормоните на щастието
които, от своя страна, ще възвърнат настроението след края на празниците.
- Кои спортове или кои физически активности препоръчвате за зимата?
- През зимата спортовете на закрито са за предпочитане, като те зависят от личните предпочитания и възможности на всеки. Йога, пилатес, фитнес, плуване, народни танци, групови гимнастики както и още много варианти и разновидности на занимания има, които да се правят поне 2-3 пъти в седмицата. Когато времето позволява, и разходката в парка е добър избор. Важно е да не забравяме да отделяме време за физическа активност.
- Къде е мястото на физиотерапията?
- Кинезитерапията, която е част от физикалната и рехабилитационна медицина, означава лечение чрез движение. Движението, от своя страна,
подобрява кръвообращението, лимфообращението и трофиката на тъканите и по този начин се възстановяват увредените части на тялото
Вследствие на наднорменото тегло пациентите имат оплаквания както от неврологичен характер, като болки в гърба и кръста, така и от ортопедичен характер, тъй като ставите и ставният хрущял се износват по-бързо, а това е свързано с болка, която подтиква хората да посетят нашите кабинети. След преглед се назначава индивидуална програма, която има за цел да подобри качеството на живот на болния. Процедури с ниско, средно и високочестотни токове, ултразвук, лазер и магнитотерапия, както лечебна физкултура оказват положителен ефект върху пациентите.
- Кои процедури могат да помогнат да се чувстваме и изглеждаме по-добре?
- Детоксикацията на организма от токсини и тежки метали е нещо, което, ако не е задължително, то поне препоръчително за всеки, който иска да се погрижи за здравето си не само след празничните трапези. Първият вариант да елиминираме отпадните продукти в организма е спортът. Потта, която се отделя по време на спорт, се състои от 99% вода, а останалото са соли (главно натриев хлорид) и някои вещества, отделяни от потните жлези, като амоняк, урея и захар.
Йонната детоксикация е друг начин за пречистване, която помага на организма да се справи с натрупаните отровни вещества
 от храната, замърсения въздух и вредните навици. За да бъде извършена тази детоксикираща процедура, е необходим уред, който представлява вана за крака, в която е вкаран електролит. Ваната се пълни с вода и се включва електролитът, който йонизира водата. Когато водата се йонизира, тя губи единия си водороден атом и става с отрицателно зареден поляритет. Точно както се йонизират морските вълни, когато се разбиват на брега на морето, или както водите на водопада, когато падат от голяма височина. Чрез процедурата се постига намаляване на кръвното налягане и кръвната захар и се реализира превенция на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания. Йонната детоксикация стимулира и имунната система, чернодробната функция и работата на бъбреците.
- Дори да нямаме здравословен проблем, в Медицински център „Медика Експерт“ се предлагат релаксиращи, тонизиращи и други процедури - разкажете малко повече за тях.
- В медицински център „Медика Експерт“ има редица процедури, които водят до релаксация и подобрение на настроението и тонуса, както и елиминиране на стреса.
До добри резултати води апаратният лимфен дренаж
Чрез дозирано налягане върху тъканите се подобрява тяхната перфузия и дренаж. Така се намалява отокът на крайниците и тялото. По този начин се подпомагат отслабването и детоксикацията на тялото, редуцират се целулита и отоците. Постига се по-добра форма на краката, корема и ръцете. Ръчният масаж е друг способ, който се осъществява чрез различни похвати и техники в зависимост каква цел има - тонизиране или релаксация, като се извършва от квалифициран кинезитерапевт. Тук ще спомена сауната и водните процедури като джакузи, които също оказват благотворно действие върху целия организъм, а след тях човек се чувства релаксиран, обновен и зареден за ежедневните предизвикателства.

Мартин ГЕОРГИЕВ