Населението на град Русе и община Русе продължава да се топи с бързи темпове и през миналата година, показват данните на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО). Към 31 декември 2022 г. регистрираните по настоящ адрес в областния център са 142 170 души. Година по-късно броят им е 141 121 или с 1049 по-малко.                

Броят на действително живеещите в Русе със сигурност е по-малък, тъй като според националната статистика населението на цялата община е под 140 хиляди. Между двете институции открай време има огромни разминавания в данните, тъй като НСИ брои действително пребиваващите тук, а ГРАО - регистрациите по адрес. Твърде много хора обаче заминават за други населени места или в чужбина, без някой да си даде труда да ги отпише. Както и да броим хората обаче, намаляването им е факт.
От осем общини в областта населението се топи в седем и само във Ветово се отчита минимален ръст от 28 души. Регистрираните по настоящ адрес в община Русе падат с 1142. За разлика от предишни години не се наблюдава преливане на население от града към селата. Дори в най-близките и уредени села - Николово и Червена вода, населението намалява. Ръст има само в Ново село, Просена, Тетово и Ястребово, но той е символичен.
За цялата област Русе регистрираните по настоящ адрес намаляват с 1669 души.