Каква част от общинския бюджет ще бъде разпределена за спорта в Русе през 2024 година?
Това е въпрос, който по традиция вълнува най-много русенските клубове в подготовката им за представяне на документи за финансиране по програма „Спорт“.
Миналата година за това направление бяха заделени 615 000 лева. Футболният клуб получи 90 000, което на фона на подпомагането на най-популярната игра в други градове минава за доста скромна сума.
Справка - общината в Пазарджик заделяше по 300 000 лева на месец за футболния и волейболния си отбор, но след избора на нов кмет се оказа, че това е твърде разточителен лукс. Далеч по-скромното като население и възможности Попово зарежда футбола със 115 000 лева, а горнооряховският „Локомотив“, който е в Трета дивизия, получава 200 000 лева.
Но футболът не е всичко, тъй като на опашката за финансиране са много други спортове и клубове с претенции, срещу които стоят постигнати резултати.
„Като се има предвид, че бюджетът на Русе ще е общо около 250 милиона, е нормално за дейността на спортните клубове да бъде насочен поне един милион. Къде е Пазарджик, къде е Русе!“, коментира за „Утро“ пожелал анонимност клубен шеф.
„Доколкото знам, публичното обсъждане на бюджета ще е около 25-26 януари, а общинските съветници ще дебатират по него на сесия към края на февруари. Нямам представа каква сума ще бъде заложена по програма „Спорт“, каза за „Утро“ потърсеният за мнение президент на клуба по лека атлетика и дългогодишен общински съветник Евгени Игнатов.
По принцип критериите за подпомагане на клубовете съдържат основно резултатите от тъй наречения национален спортен продукт /спечелени медали и първенства/. Отделно в употреба е понятието „социално значими спортове“, което означава дисциплини, които провокират най-голям зрителски интерес.
Общо взето към програмата се върви и с аргументи от типа „вода от девет кладенеца“, а който има и по-силно лоби, обикновено взема повече.
Ще бъде интересно и тази година.