През изминалия програмен период Община Русе е усвоила 207 млн. лв. европейско финансиране. Хората усещат промяната в града и виждат, че е променен неговия облик благодарение на европейските средства. Това заяви Ивайло Кадишев - директор на дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ в Община Русе. 
Той представи финансираната с европейски пари анаеробна инсталация за третиране на биоразградими отпадъци и съобщи, че следващият проект е за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване на 20 нови електрически превозни средства. По този проект бяха закупени 20 електрически автобуса, закупени са и 15 електробуса за подмяна на старите електробуси.
Община Русе изпълни и два проекта по трансграничната програма Interreg между Румъния и България. Първият е за рехабилитацията на отсечка от булевард „Липник“, който Русе в партньорство с Гюргево успешно изпълни. Вторият е за рехабилитация на т.нар. кейова стена, който стана пространство за отдих и разходка, отново в партньорство с Община Гюргево, информира Кадишев.