Русенският депутат от ПП-ДБ Иван Белчев е отправил въпрос към регионалния министър Андрей Цеков с искане да се изясни ситуацията с биофилтрите на завода „Линамар“, които според получените в последните дни информации не работят. Той моли да бъде обърнато специално внимание на този случай и настоява настоява за провеждането на спешен одит и проверка на място от комисия.
Според данни, предоставени от арх. Драгомир Стоянов, при смяна на собствеността на завода, канадската фирма „Линамар“ е наследила проект за пречистване на въздуха, който е включвал поставяне на биофилтри. Въпреки това, впоследствие е било взето решение за промяна на проекта поради високите разходи, което е довело до значително намаляване на ефективността на биофилтрите.
Първоначалният проект, изработен през 2018 година, е предвиждал въздушен баланс, който да гарантира подналягане в целия завод, като по този начин се избягват нерегламентирани изпускания на въздух. Основното изискване за това подналягане е употребата на мощни вентилатори, които са част от самите биофилтри. Проектът е предвиждал изграждането на инсталация, която да изведе производствения въздух от биофилтрите през цеховете. Важен компонент на проекта са били метални тръби с определен диаметър и дебелина, необходими за поддържането на налягането.
За съжаление, „Линамар“ е решил да не следва този проект и да въведе изменения, които включват използването на тръби с по-малък диаметър, които не са в състояние да поддържат необходимото подналягане. Това е довело до ситуация, в която инсталацията не може да функционира както е предвидено, припомня Белчев.
Според русенския депутат одитът на „Линамар“ трябва да установи дали изградената инсталация осигурява подналягане и проектен баланс на въздушните потоци както и дали окачването на инсталацията на покривната конструкция в хале 1 и 2 представлява потенциална предпоставка за производствени аварии. Трябва да се провери и съответства ли изпълнената инсталация на изискванията на чл. 154 от Закона за устройство на територията и на нормативните документи, предвидени в Наредба 4 от 21.05 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.
Проблемът с биофилтрите на завода „Линамар“ не само че компрометира усилията за поддържане на чист въздух в Русе, но и поставя под риск здравето на местните жители. Тази ситуация изисква сериозно внимание и ангажираност от страна на всички съответни институции. Особено важно е да се уверим, че всяка промяна в проектите за екологични инсталации, особено такива, които могат да имат директно влияние върху общественото здраве, се извършва със строг контрол и спазване на всички установени норми и стандарти, пише Белчев.