Остро възражение срещу класиранено в първия етап от санирането на жилищни сгради с пари от Националния план за възстановяване и устойчивост направи кметът Пенчо Милков в интервю за сутрешния блок на бТВ. Неговата позиция, заедно с тази на кметовете на Стара Загора, Смолян и Димитровград стана причина да се поиска изслушване на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката от две парламентарни комисии, което беше насрочено за миналия четвъртък, но ненадейно беше пренасрочено за тази седмица.
„Ресурсът наистина е ограничен, но той бе разпреден между общините съобразно техният размер и ние обяснихме на гражданите, че тези пари, които са обещани за нашите градове, е вложен в блоковете за саниране. Всички хора добросъвестно изпълниха задачите. Някои общини като Русе вложиха средства. Ние сме отделили 1 млн. лева за енергийните обследвания на жилищните сгради, за да помогнем на съгражданите. Оказа се обаче, че за едни и същи блокове в България, дадени експерти казват, че могат да станат клас А, което е невъзможно, а подобни сгради в Русе не го постигат и затова класирането е несправедливо. Поради това аз и кметовете на други градове искаме държавните органи да прегледат отново енергийните обследвания и да кажат как един и същ тип блок може да е клас А в една община, а в друга - не. Моето обяснение за този двоен стандарт е, че не са спазени добрите практики при енергийните обследвания. С мен са съграждани от най-големия блок, който кандидатства в нашия град. Обследването му е за 127 000 лева. Те са дадени и този ресурс ще бъде изразходен безсмислено. А в други градове се доказва едва ли не, че такива сгради може да станат по-енергийно ефективни от масивна къща. Панелните блокове в България са типови проекти. Затова кметовете, които се възпротивихме на енергийните обследвания, смятаме, че няма как един и същи тип блок в една община да се казва, че е от клас А, а в друга да не е“, заяви кметът на Русе.
На репликата на водещия, че има значение как един блок е стопанисван през годините, Милков отговори така:
„Разбира се, че има, но няма как да кажем на хората от Стара Загора, Русе, Велико Търново, Плевен, Видин, че не са стопанисвали добре сградите. Нивото за това е сравнително еднакво в цялата страна. Не се изразходват дори всички средства, отделени за общините. Русе трябваше да разполага с 50 млн. лева за саниране, а са одобрени само седем блока. Не ни се предоставят средствата, защото сме били честни в нашето енергийно обследване, а някой друг е написал, че в неговата община всички блокове ще са от клас А. Твърдението, че има богопомазани градове не е мое. Всеки е пътувал с кола в различни части на България и вижда публичния ресурс как се изразходва в едни общини и как - в други. Как изглеждат пътищата и колко процента от еврофондовете през последните седем години влязоха в Южна България и колко в Северна. Крайно време е нашите общини да спрат да бъдат ощетявани“.
Милков отговори и на въпрос за вдигането на имотните данъци с 50%.
„Те не са пипани повече от 11 години и причината е абсолютно същата, поради която скачат цените в магазините. Реално данъците и таксите са разходно оправдание и аз трябва със сигурни приходи да обезпеча разходите на общината. Очаквахме държавата да направи промяна в Закона за местните данъци и такси. Трябваше да актуализира данъчните оценки, които са близо пет пъти по-ниски от пазарните цени. Общините не могат да определят правилата за данъчната оценка. Могат единствено да сложат промил върху нея. Когато държавата я държи неадекватна в цяла България, се получава това - кметовете да са лоши“, заключи той.