Доставката на над 7 хиляди климатици, над 2 хиляди камини на пелети, термопомпи „въздух-вода“, водонагревателни котли, радиатори и др. планира Община Русе за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво (дърва и/или въглища) в жилищни имоти с алтернативни високоефективни отоплителни уреди. Това става ясно от обявените две обществени поръчки за сключване на рамкови споразумения с потенциални доставчици.
Замяната на печките на дърва и въглища с екологични алтернативи ще се извърши в рамките на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Русе“, финансиран по Процедура „За по-чист въздух“ по Програма „Околна среда 2021 - 2027 г.“. За изпълнение на проекта ще бъде сключен Административен договор за безвъзмездна финансова помощ (АДБФП) между министъра на околната среда и водите или упълномощено от него лице и кмета на общината. 
За доставката на 7040 климатици и 51 термопомпи е предвиден финансов ресурс от 18 735 905,27 лева без ДДС. Доставката на отоплителни уреди на палети е с рамка 7 385 686 лева без ДДС. По всяка една от поръчките и обособените им позиции ще се сключат споразумения с до 3 потенциални изпълнители. Възложителят сключва рамково споразумение за срок от 4 години или до изчерпване на предвидения ресурс. Изпълнението ще започне щом договорът с МОСВ бъде подписан.