Бившето консулство на Русия в Русе, макар и запазило външния си достолепен вид, отвътре е изтърбушено и представлява печална гледка, видя „Утро“. Вчера за първи път от доста години сградата бе отворена за външни хора. На отправените от Община Русе покани обаче се отзоваха само трима души, сред които нямаше нито един представител на някоя от големите фирми в града, които евентуално могат да използват имота за свои цели.
Огледът на двуетажната сграда показва, че при заминаването си руските дипломати са прибрали всичко каквото могат, включително елементи от обзавеждането, на които едва ли на някой друг ще хрумне да замъкне на хиляди километри в друга държава. 
Много от интериорните врати на жилищните помещения на втория етаж липсват. Някъде са свалени дори касите и стените са оголени до тухла. Липсват кухненски шкафове, смесителни батерии на мивки, а и самите мивки. Някой дори е изтръгнал стенни лампи от коридора на първия етаж и оставил кабелите да висят. Гледката навява доста тъжни асоциации...
В двора, скрит зад високи огради, личи, че имотът няма стопанин. Счупени клони на дървета почти са затрупали беседката. Цялата задна ограда е надградена и с бодлива тел като в концлагер.
Нито работните, нито жилищните помещения вътре в сградата впечатляват, очевидно консулът на Русия не е живял тук в лукс. Много русенски домове, дори на хора живеещи от заплата, са обзаведени доста по-добре.
За имота Генералното консулство на Русия в Русе плащаше наем от 2633,79 лева без ДДС. За терен от 5139 кв.м и сграда от 460 квадрата наемът никак не изглеждаше висок. Договорът бе сключен през декември 2021 г. и прекратен през лятото на 2022 г. след като Русия започна войната срещу Украйна и от България бяха изгонени 70 нейни дипломата. Сега, след като опитите там да се настани консулство на друга държава завършиха с неуспех, Общината се опитва да намери друго предназначение на сградата. Това ще бъде тема и на насроченото за 24 януари заседание на Обществения съвет по икономически въпроси. Тази общинска собственост си е атрактивна и идеи вероятно няма да липсват. Който и да е новият й стопанин обаче, ще трябва да хвърли доста средства, за да обнови интериора и я направи отново годна за използване.