След като година и половина бившето руско консулство стоя затворено, най-после се задават реални стъпки за тази атрактивна общинска собственост да се намери нов стопанин, така че тя да се превърне в актив, който носи доходи или поне да не увеличава разходите. Кметът Пенчо Милков е отправил покани до членовете на Обществения съвет по икономически въпроси да разгледат сградата. 
В този съвет членуват шефовете на повечето от големите фирми в общината и е възможно някой от тях да припознае сградата като подходяща за неговия бизнес. По неофициална информация обаче имотът може да послужи и на културата в Русе. На 24 януари ще се проведе заседание на Обществения съвет, на което като първа точка е записано изработването на становище какво да бъде предназначението на сградата занапред.
Договорът за наем на бившата дипломатическа мисия бе прекратен от Руската федерация, след като през лятото на 2022 г. българското правителство изгони от страната ни 70 нейни дипломати и служители на посолства и консулства. Бяха направени опити за запазване на статута й, като в нея е настани румънско консулство. Интерес от северните ни съседи за такова обаче липсва и подобна възможност вече не е на дневен ред.
И вече година и половина сградата пустее и гълта средства. От 18.08.2022 г. охраната от страна на ОД на МВР - Русе е прекратена и тя е поета от Специализирано звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ (СЗ КООРС) към Община Русе. За техническото обезпечаване на сградата е закупена и монтирана техника за видеонаблюдение, за което е заплатена сумата от 3344 лева. В денонощната физическа охрана по график са ангажирани петима служители на СЗ КООРС от утвърдения щат.
Бившето консулство е частна общинска собственост и крайната дума какво да се прави с нея има Общинския съвет. За да вземе той решение обаче, трябва някой да внесе предложение, а такова до момента липсва, както от страна на администрацията, така и от общинските съветници.