Дарение от общинския бюджет ще осигури консервацията и реставрацията на фасадите на храма „Света Петка“. Предстои Общинският съвет да гласува предложението, внесено от кмета Пенчо Милков.
Една от най-красивите русенски църкви беше реставрирана с европейски средства по трансграничния проект „Християнско наследство в културния коридор Русе - Гюргево“, но тези дейности не са включени във финансирането. За да бъдат възстановени и запазени фасадите, са нужни 93 712.87 лева. Сумата е посочена в писмо от митрополит Наум до Община Русе, в което е описан технологичният процес и е дадена количествено-стойностна сметка на необходимите строителни и ремонтни дейности. Община Русе ще осигури 93 000 лева чрез капиталов трансфер и с изричното условие да се ползват точно за посочената цел. 
Общинските съветници ще гласуват още едно дарение, но то е от благотворителен концерт, а не от бюджета. На организирания от Общината на 8 декември в Голямата зала на Доходното здание концерт под наслов „Коледа в сърцето“ за подкрепа на фондация „Александър Русев“, са събрани 5490 лева. Тази сума ще бъде преведена на фондацията, чийто основател Илиян Русев-Скури от 2016 година помага на деца с увреждания чрез рехабилитация с плуване. Фондацията получи от ОбС терен на ул. „Руй планина“ за специализиран център, чиято първа копка е насрочена за 12 април и за който продължават да се набират средства.