Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Русе и областта е 151.10 души на 10 000 население и е далеч от границата за обявяване на епидемия - 200 заболели на 10 000 души. Въпреки това грипът настъпва и се предприемат превантивни мерки. Това беше решено на проведеното вчера заседание на Областния оперативен щаб, водено от директора на РЗИ доц. Александър Парашкевов.
Най-висока е заболяемостта във възрастовата група между 0 и 4 години, следвана от тази между 15 и 29 години, както и на децата между 5 и 14-годишна възраст. До момента са доказани четири положителни резултата за грипен вирус тип А.
Въвежда се строг филтър в детските заведения и училища, като деца и ученици със симптоми на остри респираторни инфекции няма да се допускат в групите и класовете. Болните от персонала със симптоми на остри респираторни инфекции също няма да се допускат на работа в детски, учебни, лечебни и социални заведения. Препоръчва се ограничаване на контактите и избягване струпването на много хора в затворени помещения, а при проява на симптоми силно се препоръчва носенето на предпазни маски на обществени места и в обществения транспорт.