Община Русе да сключи споразумение за партньорство със Сдружение „Център за творческо обучение“, координатор на програмата „Space Camp Turkiye“ за цяла България, като двамата партньори ще предоставят по една пълна стипендия за участие на две деца от русенски училища. Това предлага кметът Пенчо Милков за одобрение от общинските съветници на предстоящата сесия.
Основната цел на космическия и научен център за обучение Space Camp Turkiye е да мотивира млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите, мотивира се Милков. Той припомня, че от 2021 г. Община Русе подкрепя русенските ученици, които желаят да участват в програмата, като до този момент в в лагера на НАСА в Измир, както популярно е известен той, са участвали 2 ученици през 2021 г.; 7 през 2022 г. и 4 през 2023 г. За тях Община Русе и Центърът за творческо обучение са осигурили по 1 пълна стипендия, а останалите средства са били от фирми партньори.
Ако споразумението за партньорство бъде сключено, Община Русе ще финансира стипендията на едно дете от русенско училище за участие в лагера, като се поемат пълни разноски, разходи за настаняване, обучение и транспорт. Същото ще направи и Центърът за творческо обучение за още едно дете от община Русе. Освен това Центърът ще проведе конкурс за участие в Space Camp Turkiye, като ангажира експертно, независимо национално жури, което да оцени и класира постъпилите за конкурса есета и видео есета. А Общината ще определи координатор и лице за контакт за изпълнението на дейностите по програмата и ще разпространи информацията за конкурса до училищата в Община Русе.