От днес започва да тече срокът за подаване на документи за кандидати за директорските позиции на седем общински училища в Русе. Това съобщи за „Утро“ вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Крайната дата за депозирането на заявленията в РУО е 12 февруари. След това ще обявят провеждането на конкурсите, което ще протече в две части. Първата е писмена - решаване на тест, а втората - събеседване и решаване на конкретни казуси, зададени от Министерството на науката и образованието, като тяхното изтегляне ще бъде по аналогия с провеждането на матурите: сутринта преди провеждането на събеседването. В комисията ще има трима представители на РУО (без началника) и по един представител на Общината и Общинския съвет. 

Този конкурс ще определи кои ще бъдат новите титулярни ръководители на пет основни училща - „Олимпи Панов“ и „Братя Миладинови“ в Русе, „Христо Смирненски“ в квартал Долапите, „Христо Ботев“ в село Баниска и „Петко Рачов Славейков“ в село Смирненски, а също и на русенското средно училище „Васил Левски“ и Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. В момента навсякъде в седемте образователни институции управляват временно изпълняващи длъжността, като за част от тях е известно, че възнамеряват да се кандидатират. 
Седемте училища са част от десетте в Русенска област, за които бе обявен конкурс през 2022 година, който бе отменен от МОН заради оспорване в едно от училищата в Южна България. Наредбата за провеждането на състезанията бе променена, като един от новите елементи е видеозаписването на провеждането на конкурса, което няма да бъде на разположение на широката общественост, но ще се пази в МОН, за да послужи при евентуално оспорване на резултатите. В цялата страна на този етап ще бъдат обявени конкурси за 277 школски директори, като най-много вакантни места обявява София-град - 26, а най-малко - Силистра, само едно.
Останалите три русенски училища от „конкурсната десятка“ от 2022 година, които останаха с временен директор, са професионалните гимназии по електротехника и електроника и по облекло, а също и професионалната гимназия в Бяла. Те не влизат в сегашната седмица, тъй като са не общински, а държавни. За тях предстоят конкурси след края на учебната година, когато ще бъдат обявени процедурите за назначаване на нови директори общо в 20 училища в областта. В тази група влизат още шест основни училища - русенските „Алеко Константинов“ и „Ангел Кънчев“ и школата в Сваленик, Обретеник, Тетово и Иваново.
„Ангел Кънчев“ остана без титуляр от началото на тази година, когато зам.-кметът Енчо Енчев е взел решение да остане на ръководната позиция в Общината и да напусне училището, а директорът на „Алеко Константинов“ Юлиян Гюрчев е предпочел да стане учител по история в друго русенско учебно заведение.
В списъка е и ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“, директорката на която Анелия Георгиева през миналия април замина на работа в МОН и сега училището временно се управлява от Мариана Гъркова.
Вакантното място в Сваленик е също поради напускане - директорката Имрен Хабилова е освободила поста по свое желание и е станала учителка.
Останалите свободни директорски места са по причина пенсиониране на титулярите.