Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) за втори път предлага на министъра на културата да обяви сградата на летище Русе за недвижима културна ценност от национално значение, научи „Утро“. Решението е взето на 29 декември с 12 гласа „за“ и 1 „против“. Предстои протоколът от заседанието да бъде внесен за подпис от министъра на културата Кръстю Кръстев, който трябва да вземе окончателното решение.
Предложението на Експертния съвет включва условия, които вероятно ще затруднят бъдещото развитие на летището. Забранява се поставянето на преместваеми обекти и рекламни табели в охраняемата зона, пътни знаци в озеленената площ около художествената скулптура „Полет“, поставянето на нови монументално-декоративни елементи и др. Ново строителство ще може да се извършва само „по изключение“ и всеки ПУП, както и бъдещият Генерален план за летището ще трябва да се съгласува и с Министерството на културата.
Експертния съвет предложи подобно решение и година по-рано, но тогавашният културен министър не го подкрепи. Междувременно летището бе дадено за ползване на „Еърпорт Русе“ при условие в срок от 2 години за него да бъде изготвен Генерален план. Българската секция на ДОКОМОМО обяви, че приемната сграда е в риск, защото след ремонтни дейности може да изгуби ценната си автентичност. Против предложението се обяви Община Русе, тъй като процедурата щеше да забави ремонта.
Сега историята се повтаря, но в момент, когато по сградата и летището вече е свършена доста работа. Ремонтирани са покривът и санитарните възли, подменени са счупените стъклопакети с техни точни копия. Освежени са стените и таваните, без да се нарушава интериорната им идентичност, като цялата вътрешна мебелировка е запазена непокътната. Запазени са всички детайли - стълби, орнаменти, дървена ламперия, тъй като това придава стойност на сградата. Осигурена е интернет връзка в отремонтираните офиси на втория етаж в терминала, като са оборудвани и стаи и санитарни помещения за пилотите. Преди месец „Еърпорт Русе“ внесе и документи в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на съоръжението съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, което е стъпка напред към осъществяването на граждански полети от и до летището.