„Днес ми се случи нещо невероятно - хванах Богоявленския кръст в ледените води на река Дунав! Ако не се бях върнал в България след дипломирането ми във Великобритания, това днес нямаше да стане реалност. Сега може би щях да съм седнал зад някое бюро в чужда държава, мислейки си колко е прекрасно да живееш в родината, заобиколен от близки и качествени хора.“ Това написа в профила си във фейсбук спасителя на богоявленския кръст в Русе Александър Георгиев, кото се прослави още с първото си участие в ритуала.
23-годишният Александър е финансист с диплома от Лондон. След завършването на образованието си обаче решил да се прибере у дома, вместо да си търси късмета в мегаполиса на Темза. за ваденето на кръста се е подготвял около две седмици за днешния ден, но истинската причина да се справи е, че 10 години е тренирал плуване в „Ирис Русе“.
„Правя съвсем лек призив към всички млади професионалисти, работещи в чужбина: Обмислете едно потенциално завръщане към родната страна. Може да не е веднага, но поне да ви бъде като идея в главите. Ние сме бъдещето!“, пише още Александър и завършва с „Да живее България!“.
Кръстът беше хвърлен в реката от Русенския митрополит Наум, който преди това освети бойните знамена на почетната рота на Русенския гарнизон. След литийно шествие от катедралния храм „Свето Троица“ по понтона под хотел „Рига“ във водата с температура около 8 градуса скочиха 12 души на възраст между 19 и 36 години.
Младият финансист получи халат и 200 лева от кмета на Русе Пенчо Милков, а Русенският митрополит Наум го дари със сребърно кръстче. Областният управител на Русе Данаил Ковачев му подари икона.
Стотици русенци присъстваха на Великия Богоявленски водосвет на брега на река Дунав в Русе.