„Оргахим Резинс“ ще трябва да плати 10 000 лева глоба, защото не е ограничил разпространението на неприятни миризми извън територията на предприятието. Това реши състав на Административния съд в Русе, потвърждавайки окончателно предишното решение по същия случай на Районния съд. Санкцията е скромна за мащабите на фирмата и размерът й едва ли ще разтревожи много румънските й собственици.          

Решението на съда обаче може да се окаже прецедент и да очертае пътя, по който да се наказват всички промишлени производства, които разпространяват неприятни миризми, без да превишават максимално допустими норми за изпусканите съединения.
Вече много години РИОСВ оправдава липсата на ефективни мерки от тяхна страна срещу обгазяванията на града с липсата на нормативна уредба относно миризмите и с това, че няма превишение на нормите за летливи органични съединения, които се измерват от съответното производство. Сега от решението на съдиите Ивайло Йосифов, Росица Басарболиева и Диана Калоянова става ясно, че такива неща не са толкова необходими и начин за налагане на снкции само за миризми има.
В условията на издаденото на „Оргахим Резинс“ комплексно разрешително е записано условието „да извършва всички дейности на площадката по начин, ограничаващ разпространението на миризми извън границите на производствената площадка“. Законът и директивите на ЕС не посочват конкретен метод, по който следва да бъде проверявано дали е това условие от комплексното разрешително е спазено. Апаратура и лаборатория за измерване на миризми в страната не съществуват. Според действащият в ЕС стандарт обаче миризмата се оценява по органолептичен метод, т.е. от човешкия нос, пос1ва съдът. В конкретния случай наличието на неприятни миризми се установява чрез свидетелски показания на служители в РИОСВ, многократно посещавали „Оргахим Ресинс“, които разпознават специфичната миризма от производството. Именно нея те усетили при обхода на конкретни места, извън производствената площадка на фирмата.
Съдът отхвърля възраженията, че миризмата представлява единствено субективно усещане, а не обективно установено състояние. Безспорен физичен и физиологичен факт е обстоятелството, че за да бъде усетена миризмата на дадено вещество, е необходимо отделящите се от него молекули да достигнат до обонятелните рецептори, разположени в обонятелната част на лигавицата, която покрива областта на горната носна мида и съседния участък от носната преграда, т.е. наличието на съответното миришещо вещество (одорант) е елемент от обективната действителност, без който възприятието на съответната миризма е невъзможно, посочват магистратите. И глобата за фирмата е именно за неизпълнение на задължението й да ограничава разпространението на миризми извън границите на производствената площадка, а не за превишаване на максимално допустимите норми на летливи органични съединения.
Наказателното постановление на РИОСВ е за 20 000 лева, но съдът го намалява на минималните за това нарушение 10 000 лева, тъй като в акта липсват мотиви относно интензитета на миризмата, обхвата на територията, на която тя е била усетена, продължителността на емисията, респективно нейната повторяемост, начина, по който миризмата е засегнала качеството на живот на гражданите и др. Според закона максималната санкция е 500 000 лева, но за да се стигне до такъв размер, явно е необходимо екоинспекцията да се постарае повече, като привлече за свидетели и граждани, които да потвърдят, че миризмата е причинила дискомфорт на обществото или на голяма част от него.
По-важното е, че има утъпкан път, по който да се върви, докато създадената от екоминистъра Юлиян Повом междуведомствена работна група заседава за законодателни промени, с които да се санкционира и излъчването на силни миризми от промишлеността. Стига, разбира се, в комплексните разрешителни на всеки потенциален замърсител да бъде включено такова условие - „да ограничава разпространението на миризми извън границите на производствената площадка“. Случайно или не такова изискване за някои от най-миризливите производства липсва.