Център за добив и съхранение на сменна течност, ембриология и ембриотрансфер ще заработи в Тръстеник, където е седалището на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози. Там е и първият и единствен в Европа репродуктивен център по козевъдство. Освен че ще подобри селективните и репродуктивни способности на животните в стадата, неговата дейност ще помогне и за превенция на заболяванията им, което е свързано с големи икономически ползи.
Центърът се изгражда с финансиране от Програмата за развитие на селските райони, като безвъзмездната помощ е в размер на 880 хил. лева. Парите ще се използват за създаване на генетична банка за селекция и репродукция, компютърни системи за анализ на спермата, въвеждане на иновативни техники за изкуствено осеменяване, които за пръв път се прилагат извън научно-изследователските лаборатории и др. Проектът трябва да бъде финализиран до септември 2025 г.
Това е един 26-те проекта от Русе и областта, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, подбрани в новата книжка на Областен информационен център - Русе, която вчера беше представена пред медиите от управителя на центъра Диана Аврамова и експерта Габриела Стефанова. 7 от тях са осъществени в община Русе. Общините Бяла, Ветово, Сливо поле и Ценово са представени с по 3 проекта, а Борово, Две могили и Иваново с по два.