Реката - такава, каквато я помним и каквато толкова ни се иска да бъде, връща на русенци художникът Огнян Балканджиев в новия си календар за задаващата се 2024 година. 
Той така е и нарекъл календара: „Русе и реката“. В него тази вечно движеща се причина точно тук да бъде създаден един от най-важните в далечното и в по-близкото минало градове в България е отново жива и по нея плават кораби, отвеждащи пътниците нагоре и надолу по течението. В пъстрия приказен свят на живописеца водата на Дунава е ту синьозелена през пролетното топене на снеговете през март, ту е обагрена в аленооранжевата палитра на юли и август, а през септември и октомври в нея се отразяват багрите на меката охра на пожълтелите листа на дърветата. 
И тъкмо защото светът на Оги Балканджиев е приказен, в неговите рисунки по бреговете на Реката се очертават силуетите на старите русенски сгради от края на 19 и началото на 20 век - от времето, когато Дунавът е вдъхвал нов живот на древното селище и е направил от него най-европейския тогава български град. Бароковите здания горделиво стоят на брега, сякаш да напомнят отново и отново, че именно Реката е тази, която сродява Русе с Виена, Будапеща, Белград (впрочем, сърбите някога са наричали своята столица Мали Беч - което ще рече, Малката Виена!). И че тъкмо Реката е тази, която е правела русенци да се чувстват първи български европейци... 
В календара на Балканджиев месец януари започва с кораб, който пристига в града - задава се отдолу срещу течението. А декември завършва с кораб, който отпътува надолу към устието с трите ръкава. През декември пътническият кораб, който като че ли е обърнал гръб на този, който го наблюдава, е самотен - за разлика от значително по-големия брой пасажерски и круизни негови събратя в останалите месеци, които често са съпътствани от катери и лодки. 
Това, че януари сякаш „пристига“ заедно с този кораб, а декември отплава оттук, се получи, без да го планирам специално, казва художникът. А аз пък си мисля, че тази нетърсена алегория много точно и тъжно е съзвучна и с реалността. Само че не през 2024-а, а доста отдавна дунавските кораби, които бяха удобство и атракция за хиляди ценители на речните пътешествия, са отплавали, обръщайки гръб на Русе (или той на тях?). 
Огнян Балканджиев вече 23-а година рисува календари, в които неговият роден град е главно действащо лице. От 1999 година досега е пропуснал един-единствен път, това беше по време на ковидния стрес, когато хората бяха загубили вкуса към всичко, в това число и към изкуството. И всеки път художникът намира нови и нови ракурси и цветове, в които да покаже Русе и неговата неповторимост. В неговите пъстри вариации добре познатите барокови сгради и емблематични забележителности на града показват различните си лица и настроения. Художникът повежда зрителя на приказно пътешествие из улиците и площадите, като провокира по-наблюдателните да открият сякаш за първи път неподозирани прелести и да останат с усещането, че къщи, лодки, градини, балкони и фронтони да им заговорят с различен език и да им разказват вълнуващи и вдъхновяващи истории. 
Русенският художник отсега вече обмисля календара, с който да зарадва русенци и техните приятели следващия декември. И уверява, че няма да подведе почитателите си - със сигурност ще покаже нещо ново и интригуващо, с което жителите на града да преоткрият за пореден път други нюанси на пейзажите на чудното място, което обитават. 
Успоредно с това той мислено се подготвя и за друго характерно за него занимание, което радва почитателите му. Става дума за обичайното пресъздаване на забавни рисунки на символа на Новата година, която се отбелязва по китайския календар. Китайската нова година се посреща по време на второто новолуние след зимното слънцестоене - през 2024-а тя ще настъпи на 10 февруари и ще продължи до 28 януари 2025 година. Нейният символ е Дървеният дракон - той се свързва с ново начало, растеж и потенциал за успех на хората, които търсят нови възможности. Самият Дракон символизира смелостта, мощта и увереността, затова и неговите символи като правило са издържани в червено - цвета на страстта, енергията и действието. 
Как ще изглеждат драконите на Огнян Балканджиев - това тепърва предстои да видим. Със сигурност мнозина очакват да наближи датата, в която да поставят на видно място в дома си изобразения от художника приказен персонаж. Има и немалко хора, които вече са си събрали почти пълна колекция с Балканджиевите изображения на знака на азиатското начало на новата година. Впрочем, наскоро почитателка на цветните графики, рисувани върху ръчно изработена хартия, се обадила в ателието на русенеца и помолила настоятелно да получи ...Заек (годината на който изтича в началото на февруари). Жената признала, че е пропуснала да добави дългоухото животинче в сбирката си и макар и тази лунна година вече да приключва, тя държи да включи симпатичния персонаж в личния си албум с рисунки на Огнян Балканджиев.