Отдавнашна традиция е жителите на село Щръклево да се радват на Коледа, преди още тя да е пристигнала. И тази година хората изпълниха салона на читалище „Възраждане 1906“ и още в начало посрещнаха коледарите - младежи самодейци към самото читалище и ученици от тукашното ОУ „Христо Ботев“. Дълго след това те се радваха на богата в разнообразието си фолклорна програма. Около сто тридесет и пет бяха участниците в нея, които пяха, играха и се веселиха.
Най-малките бяха децата от местната детска градина „Ален мак“, следвани от каките и батковците от ОУ „Христо Ботев“ в различни състави, както и неговите възпитанички близначките третокласнички Радина и Елица Георгиеви, които през тази година спечелиха много медали и грамоти и продължават да доказват своя певчески талант.
На богато украсената празнична сцена с коледни етюди участие взеха и местните вокална и танцова групи „Възраждане“ и „Хороелци“, както и семейство Миланови. Не мина и без най-възрастните участници - фолклорна група „Щръклевски напеви“ към Клуба на пенсионера при читалището.
Във фоайето на читалището ученици от местното училище организираха Коледен базар на сувенири и лакомства, с благотворителна кауза. Още през деня те са имали тараба на пазара, където са продавали своите изделия. Събраните средства децата ще вложат в оборудването на кабинет по технологии и предприемачество, който се намира в сградата на училището.
Щръклевчани присъстваха на един прекрасен  християнски празник, който е символ на Нова надежда, на  раждането и началото на нов живот. Естествено той беше немислим без активното участие на спонсори, ръководители, учители и организатори. Кулминацията беше в красивата заря, озарила небето над Щръклево.

Красимир МАНЕВ