Две седмици преди началото на новата година едва 200 автомобила имат валидни разрешителни да извършват услугата и през 2024 г. За първи път за следващата година има ограничение за броя на регистрираните таксита - те не могат да надхвърлят 700. Според бранша обаче това число е много високо и не може да се очаква в град като Русе да оперират едновременно повече от 500 коли.

Приблизително толкова са издадените лицензи с валидност до края на 2023 г., тъй като сега е най-доброто време за бранша - коледни купони, фирмени тържества и много почивни дни, покрай които нощният живот в Русе живва. Но от година на година броят им се топи заедно с намаляването на населението.
Преди месец Общината призова собствениците на таксиметрови автомобили за навременно подаване на необходимите документи, за да не се предизвиква напрежение и да се избегнат трудностите в края на календарната година. Документът се получава, след като е заплатен дължимият данък, който е 504 лева за цялата година. 
Както „Утро“ писа, от 1 януари ще действат и нови минимални и максимални цени за таксиметров превоз, гласувани от Общинския съвет през септември. Дневните тарифи вече ще са ограничени между 1,05 и 1,50 лева за километър, а нощните - между 1,20 и 1,80 лева.