Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ вече притежава портрет на своя патрон, нарисуван от русенски художник. Хрисанд Хрисандов е изобразил родения в Русе нобелов лауреат в характерна поза - с ръка върху книга. Но в картината важен акцент е малкото момче, което е устремено към широкия свят. Художествената алюзия е с широко известното изречение, в което носителят на Нобел за литература признава, че всичко, което му се е случило в живота, той вече е видял и почувствал в родния Русчук, когато е бил невръстно дете. 
Идеята за момчето, което пораства с духа на Русе и донася слава на България с литературните си шедьоври, е много ценна за нашето училище, казва директорката на ПГИУ Мариана Гъркова. В момента творбата на русенския художник е поставена в учителската стая, но предстои учителският колектив да обсъди кое е най-подходящото място за нея. Иска ни се и учениците, и всички, които влизат в нашата сграда, да я виждат и да преживяват своите асоциации, обяснява Гъркова. 
Тя и заместник-директорката Росица Мицова показват нестандартното оформление на стълбището в старата достолепна сграда на училището. Върху пространствата между стъпалата са изписани мисли и изречения на Елиас Канети от негови белетристични и философски произведения. От няколко години това подаряват абитуриентите в нашето училище - изработката и „отпечатването“ на тези изречения, казва Мицова. Така докато се изкачват нагоре към класните стаи и кабинетите, учениците хвърлят поглед към една или друга мисъл на техния патрон - и със сигурност някои от тях ги провокират да разсъждават. „Няма човек, който да не е интересен!“. „Да разказваш като водопад!“. „Силата е в мисълта...“. „Остави ме да допусна грешките на моето време“.
Все още има стълби, които очакват нови афористични находки от творчеството на нобелиста, казват Гъркова и Мицова. Така че поне за още випуск-два ще има възможност да направят този традиционен подарък на своята гимназия, който интригува и вдъхновява, смятат директорката и нейната заместничка.