Ревност е водещата версия за извършеното в сряда вечерта тежко престъпление, при което жена бе простреляна от мъж - румънски гражданин, с когото живее на семейни начела и от когото има две деца - на 10 и 11 години. Това съобщи на брифинг вчера окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев в присъствието на директора на областната дирекция на МВР в града старши комисар Пламен Първанов и на наблюдаващия прокурор Борислав Велков, който е и заместник-окръжен прокурор. 
Сигнал за престъплението е получен малко след 20 часа. То е извършено в козметично студио „Backstage“ на улица „Плиска“ на простреляната Яница Николова. 39-годишната жена, известна и уважавана маникюристка, е в критично състояние и е настанена в интензивното хирургично отделение на Университетската болница „Канев“. Сигналът на тел. 112 е подаден от майка й, с която Яница успяла да се свърже. Жената била открита в заключеното студио от нейни близки в безпомощно състояние - с белезници на ръцете, с наранявания по лицето и с огнестрелна рана в гърба.
В рамките на няколко часа извършителят - 46-годишният Й. М., е установен от полицията. Той е открит мъртъв в семеен автомобил, задушен от газове, като най-вероятно се е самоубил. 
Извършен е оглед на местопрестъплението, разпитани са четирима свидетели, назначени са и експертизи. Открито е и оръжието - пистолет „Макаров“, притежавано незаконно от румънеца. В пълнителя му липсвал патрон, а гилзата от него е намерена в студиото.
Към момента няма доказателства за участие на втори човек при извършване на престъплението. 
Прокурор Георгиев обясни, че досега не са подавани сигнали за домашно насилие от пострадалата спрямо румънския гражданин. 
Мъжът нямал присъди в България, но при извършената проверка е установено, че през 2018 година Окръжната прокуратура в Русе е изпълнила европейска заповед за арест, издадена от компетентните съдебни органи в Румъния. Там той бил осъден на шест години затвор за извършен трафик на хора, при който е пострадала румънска гражданка в Италия. 
„Мъжът е предаден на румънските власти през същата 2018 година. Тепърва ще проверим каква част от наказанието си е изтърпял и защо се намира в България в този кратък след предаването му срок“, обясни прокурор Георгиев. 
Той заяви още, че няма информация румънецът да е работил в България.
Близо 5 часа е продължела операцията на Яница вчера. През целия ден нейни близки бяха на място, за да даряват кръв. На място дойде и кметът Пенчо Милков, който също дари кръв.
„Яница е прекрасен човек и професионалист, прекрасна майка, само хубави думи мога да кажа за нея. Просто все още сме в шок и не можем да повярваме все още. Като разбрахме, се активизирахме всички нейни приятели и познати да дадем кръв за Яни и ще ви помоля, който може да даде - нулева, няма значение отрицателна или положителна“, каза един от близките на младата жена - Цветелин Иванов.
От болницата обясниха, че жената е настанена в интензивно отделение. Вероятно за лечението й ще трябва да се дари още кръв следващите дни. Нито един желаещ няма да бъде върнат, заявиха от отделението по трансфузионна хематология.                        

Пиян преби зверски млада
жена с метална тръба

Мъж на 44 години е задържан от полицията в Русе след нанесен побой над жена.
Сигналът е подаден в 6:40 часа вчера. Отиващ на работа човек съобщил, че пред блок 14 в кв. „Дружба“ е открил жена в безпомощно състояние. Веднага на място е изпратен екип на полицията. 
Униформените изяснили, че жената е 34-годишна русенка, която е с множество наранявания от тежък побой. Пострадалата е откарана с линейка в Университетската болница „Канев“ в Русе, където е приета за лечение в тежко състояние с множество фрактури и други травми. 
Насилникът е 44-годишен мъж. Жертвата е гостувала в дома му в сряда вечерта. След много алкохол между двамата избухнал скандал и домакинът пребил жената с метална тръба, след което я е изнесъл извън жилището си и я захвърлил в тревна площ около блока.