Опасността в съседно Гюргево да заработи инсинератор за изгаряне на медицински и битови отпадъци изглежда намалява. Земята, върху която той трябваше да бъде изграден, е иззета от службата за събирания на вземания към ANAF - румънската данъчна служба, съобщават медии от северната ни съседка.
От факсимилето на решението става ясно, че се налага запор върху земя за строеж - вътрешноградска земя с промишлено предназначение в община Гюргево с площ от 3050 кв.м, принадлежаща на компанията „Friendly Waste Romania“.
Колко дължи фирмата на румънската държава, не се съобщава, но за да пристъпи ANAF към принудително събиране на вземанията, те очевидно не са за пренебрегване. Още преди няколко месеца стана ясно, че „Friendly Waste Romania“ е в лошо финансово състояние. Според търговския регистър на северната ни съседка за миналата година тя има само 31 хил. леи приходи и 1,9 млн. леи разходи, дългове от близо 9,5 млн. леи и отрицателен капитал от 4,5 млн. леи. 
След масовите протести срещу изграждането на инсинератора от двете страни на Дунав е напълно възможно фирмата да се е отказала от проекта си, макар до този момент инвестиционното намерение да не е оттеглено. Според румънските медии зад проекта стоят важни хора от тамошния парламент, макар че официално „Friendly Waste Romania“ се представлява от двама братя по на двадесет и няколко години, които са с ливански произход.