- Д-р Георгиева, на 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца и по този повод вашето отделение беше зарадвано с много ценно дарение от „Българската Коледа“ - модерен кувьоз и неонатален респиратор.
- Искрено благодарим на тази благородна инициатива, но най-много на всички хора, които са отделили от средствата си, за да помогнат на нас, неонатолозите, в денонощната грижа за големите малки герои - недоносените деца!
- Какви са основните причини, на които се дължи преждевременното раждане?
- Етиологията на преждевременното раждане е многофакторна. Причините могат да са както от страна на майката - инфекции, цервикална инсуфициенция, прееклампсия, хронични заболявания на майката, диабет, нетипично закрепване на плацентата, отлепване на плацентата, така и от страна на плода - тежка интраутеринна хипотрофия на плода, многоплодна бременност и др.
- Може ли да се разбере предварително дали плодът ще се роди по-рано?
- Може да се предполага и когато се окаже, че бременността е рискова, бременната да се насочи към перинатален център от трето ниво, където могат да се положат съответните грижи за майката и недоносеното бебе.
- Каква е тенденцията - намалява ли броят на преждевременно родените деца, или напротив, нараства и каква е причината?
- Броят на недоносените деца е относително постоянен, задържа се - около 13% е за нашия регион. Като цяло раждаемостта леко намалява. Но
тенденцията е да се спасяват все повече недоносени деца
и целта е да се осигури пълноценно развитие на детето без увреждания или с минимални увреждания, да се подобри качеството на живот на недоносените.
- Какви грижи изисква недоносеното дете и те приключват ли с изписването от болницата?
- Адаптацията на преждевременно роденото дете към екстраутеринен /извънматочен/ начин на живот е труден и продължителен процес. Тази адаптация протича затруднено, често патологично и е съпътствана от множество медицински проблеми. Използват се апаратни, медикаментозни и други методи на интензивно лечение на недоносените, въведени са съвременни протоколи за лечение. Проследяването на недоносените деца продължава и след изписването им от болницата, то е мултидисциплинарно, обединява усилията на много специалисти с една обща цел-постигане на оптимално развитие и качество на живот.
- През последните години Световната здравна организация все повече настоява кенгуру-грижата да бъде въведена като основен стандарт за грижа, който да започне веднага след раждането за всички преждевременно родени бебета и бебета с ниско тегло. Защо този вид грижа е толкова важна и все по-препоръчвана?
- Чрез т.н. кенгуру грижа - контакт кожа към кожа се създават условия за
активно съучастие на родителите в интензивното и особено слединтензивното лечение на децата им
намалява стреса при децата, улеснява адаптацията, успокоява и родителите.
- Трябва ли да се подобри нещо по отношение на комуникацията и партньорството между медицинските екипи и родителите на недоносени деца?
- Често родителите са много емоционални, сблъскваме се със страха, притесненията, понякога гняв у родителите, и медицинския екип трябва да е подготвен за активна комуникация и емпатия.
- Вие сте най-близо до семействата в този труден за тях момент. Как успяват да се справят майките и татковците, имат ли доверие на неонатолозите? Според Вас има ли нужда от психолози в тези отделения, които да работят с родителите?
- Родителите е важно да са до децата си, да ги виждат, да ги докосват. Смятам, че имат доверие на неонатолозите, което се изгражда и увеличава с времето.
Доверието в екипа, провеждащ лечението, е едно от необходимите условия за добър изход
Разбира се, има нужда от психолози, които да помогнат професионално на родителите да се справят с цялата гама от емоции,които изпитват.
- Д-р Георгиева, Вие отскоро сте начело на отделението по неонатология. Имате ли идеи за развитието му и какви са те?
- Нашето отделение е добре оборудвано със специализирана апаратура за интензивно лечение на рискови новородени деца и отговаря на III ниво на компетентност според медицинския стандарт по неонатология. Неонатологията е високотехнологична специалност, която много бързо се развива и трябва да сме в крак с новостите. Имаме проблем с кадрите, касаещ лекари, акушерките са млади и няма незаети места.
Надявам се да привлека млади неонатолози, които искат да се реализират в тази специалност
- Какво бихте искали да кажете на родителите на недоносени бебета и на бъдещите неонатолози, които биха искали да се посветят на тази професия?
- На родителите искам да кажа да вярват в силата и жизнената енергия на недоносените си деца, да запазят своята надежда и оптимизъм, за да бъдат опора на децата си по пътя на тяхното израстване. На бъдещите неонатолози - работата с най-малките пациенти е източник на непрекъснато удовлетворение и стимул за усъвършенстване. Възможността да помогнем на най- малките пациенти да поемат първите глътки живот и да направим родителите им щастливи е най-голямото удовлетворение.

„Българската Коледа“ дари за най-малките
бебета нов кувьоз и неонатален респиратор

В навечерието на Световния ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември, Отделението по неонатология в УМБАЛ „Канев“ получи ценно дарение - модерен кувьоз и неонатален респиратор. И двата високотехнологични апарата, които ще помагат в грижите за най-малките бебета, са на марката Drager и са закупени със средства от благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Стойността на дарението е 82 хиляди лева.
В кувьоза се отглеждат недоносени бебета, които имат нужда от интензивно лечение. Неонаталният респиратор е жизнено важен за първичната реанимация за деца в тежко състояние, които имат нужда от обдишване. От началото на годината досега през отделението по неонатология са преминали 107 недоносени бебета, като от 88 са от Русе и 19 от други лечебни заведения.

Неонатолозите канят
своите малки
герои на празник
със забавления

По случай 17 ноември - Световен ден на недоносените деца, екипът на отделение „Неонатология“ в Университетска болница „Канев“ организира организира празненство с детски спектакъл, танци и много забавления, което ще се проведе на днес, 17.11.,  от 16.00 часа в Гранд-хотел „Рига“. На него са поканени малките герои и техните семейства.

Силвия ДИМИТРОВА