Русенският Административен съд отмени финансова корекция за близо 5 млн. лева за „ВиК“-Русе, наложена от Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда“. Санкцията е заради нарушения на правилата при сключването на договор с изпълнител ДЗЗД „ВиК Средна Кула 2019“ на стойност 19 881 298,65 лева без ДДС. Магистратите обаче отсъждат, че такива нарушения няма.
Любопитното е, че това е трети опит на чиновниците от регионалното министерство, което управлява програмата, да орежат парите по точно този договор. Първите две корекции също бяха отменени от съда като неоснователни. Сега се иска корекция за трето нарушение, което явно е останало незабелязано при предишните детайлни проверки на обществената поръчка.
Този път Управляващият орган се хваща за несъответствие във времевия график, който фирмата е представила. Съдът обаче смята, че това евентуалното допуснато нарушение на правилата за определяне на изпълнител по Закона за обществените поръчки няма финансово изражение. И тъй като от него не е настъпила и не би могло да настъпи реална вреда по отношение на европейските средства, няма и основание за определяне на финансова корекция.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.