В ход е процедура за обявяване на нова защитена местност „Басарбовски степи“, която цели опазване на редките растителни видове Ковачев зановец и Ангелова метличина. Предложението е на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българска академия на науките. И двата вида са уязвими от обрастването на местата, на които виреят, с храсти, което води до негативни последици върху популациите им.  
Площта на бъдещата защитна местност е 315.520 дка, попадаща в землището на на село Басарбово.  
В едномесечен срок заинтересованите страни могат да изложат своите писмени забележки, предложения или  препоръки до РИОСВ, след като се запознаят с документацията по процедурата за обявяване на ЗМ „Басарбовски степи“.
Ковачевият зановец (Chamaecytisus kovacevii (Velen.) Rothm.) е български ендемичен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие и в Червена книга на България с категория „Застрашен“. По критериите на IUCN е оценен като рядък вид в световен мащаб. Той се среща ограничено в степните райони на Северна България. Едни от най-представителните льосови степи се намират южно от  Басарбово, на левия долинен склон на река Русенски Лом, в които попадат и най-добре запазените популации на растението.
Ангеловата метличина (Centaurea angelescui Grint.) е съобщен като нов за българската флора през 2017 г. и до момента е известен с единствено находище южно от Басарбово. Ареалът на вида обхваща Югоизточна Румъния (където се счита за изчезнал) и Молдова (потвърден в последното десетилетие само в две находища). Ангеловата метличина обитава варовити каменисти поляни между льосовите тревни съобщества и скалния венец на Русенски Лом.