Съоръжения против заливане на терминал Русе-Запад при високи води на река Дунав ще изгради ДП „Пристанищна инфраструктура“. Те ще пазят порта в случай на рязко покачване нивото на реката, каквито в предишни години са нанасяли поражения за милиони левове. Терминалът има 12 корабни места, а общата дължина на кейовия фронт е 1518 м.
Предвижда се частично повдигане на територията по периферията на терминала, включващо кейовия фронт от 15 м от северната страна и 17,1 м в южната страна на участък 2. Насипът ще бъде с височина от 70 см, които заедно с новата настилка ще увеличат защитата от наводнения с 80 см. Зоната на терминала ще остане по-ниска, но защитена от повдигнатата периферия. 
За кея в участък 1 (най-старата част на терминала, въведена в експлоатация още през 1938 г.) се предвижда надуваема бариера само при покачване на водното ниво поради спецификата на този кей (шпунт с анкери) и малката височина на преливане (0,4 м). Освен цялостно повдигане на терена тук няма възможност за друга защита. Надуваемата бариера е с височин 70 см.
През годините, поради по-ниското си разположение, пристанище Русе-Запад е било заливано от Дунав, като са нанасяни значителни щети. Най-голямото заливане е през април 2006 г., когато нивото на реката при Русе е достигнало 912 см над кота „нула“ на водомерната рейка. Друго такова е имало през 1970 г., когато е достигнато ниво 888 см. През 2006 г. терминалът е залят в продължение на две седмици, залети са товари на открит склад, а под вода остават почти 25 хиляди тона метали. Материалните щети се оценяват на 2,5 млн. лева.