Русенският Административен съд потвърди вмера решението на Общинската избирателна комисия, с което са определени резултатите от проведените избори за Общински съвет.
Жалбата беше подадена от кандидата за общински съветник от партия „Средна европейска класа“ Здравко Паскалиев, който оспори решението на ОИК с мотива, че е незаконосъобразно и е постановено в нарушение на Изборния кодекс.
Съдът счита, че за да бъдат обявени изборите за незаконни, е необходимо да са констатирани особено тежки нарушения на изборния процес, чиято тежест не позволява да се установи действителната воля на избирателите. В хода на производството са приети като доказателства протоколите на секционните избирателни комисии и на ОИК от 30 октомври. Съдът уточнява, че евентуална неистинност на отразеното в официалните документи може да бъде установена при открито производство, като оспорващият трябва да докаже, че данните в протокола не са верни. Те могат да се оспорят най-късно до приключване на първото по делото заседание или до края на съдебното заседание, на което са представени.
В случая протоколът на ОИК от 30 октомври, както и всички протоколи на СИК, представени по делото, не са оспорени.  Недоказани са и доводите за неправилно отчитане на вота на избирателите. Съдът приема, че определянето на избраните кандидати за общински съветници, според получените валидни преференции и подреждането им в листата на партиите, е извършено съобразно правилата и потвърждава решението на ОИК за избора на съветници.
Решението подлежи на обжалване пред ВАС.