Едно от най-старите русенски предприятия - „Труд“ АД, отбеляза вчера своята 130-а годишнина. Фирмата е основана през 1893 г. като фабрика за производство на строителни материали. Четири години по-късно стартира производството на огнеупорни тухли, с което се слагат основите на огнеупорната индустрия у нас. Въпреки превратностите на времето, „Труд“ се утвърждава като основен производител на огнеупорни изделия за промишлеността в България.
Днес акционерното дружество е с над 220 служители и е лидер в бранша с клиенти в металургията, енергетиката, машиностроенето, фината керамика, строителната керамика, нефтопреработването, стъкларската и химическата промишленост, производството на цимент, добиването на вар и архитектурния дизайн.
Клиенти и партньори на „Труд“ са над 40 предприятия в страната и над 20 компании от Австрия, Унгария, Италия, Румъния, Сърбия, Македония и Гърция.
Поздравления за юбилея на индустриалния лидер поднесоха кметът Пенчо Милков и областният управител Данаил Ковачев.
„Наистина малко организации, не само в Русе, но и в страната, могат да се похвалят с толкова достолепна възраст, добро име и натрупан опит. Щастлив съм, че в градската среда можем да открием редица елементи, създадени от русенци за русенци, които ще останат във времето за идните поколения“, обърна се Пенчо Милков към изпълнителния директор Ивайло Иванов и председателя на СД Петър Захариев и им връчи празничен плакет.
„Пожелавам ви още повече удовлетворени клиенти и създаване на нови дългосрочни партньорства! Бъдете все така отлични професионалисти и лидери в дейността си! Високият професионализъм и енергия, които влагате във всяко ваше начинание, заслужават уважение и респект“, каза при срещата си с ръководството на „Труд“ Данаил Ковачев.