Промените в кметския екип, за които Пенчо Милков даде заявка в речта си след полагането на клетва в началото на втория си мандат, започнаха от зам.-кмета по устройство на територията Магдалина Илиева. Тя е освободена от поста, но смяната й се очакваше и не е изненада.
Това е първата, но не последната смяна в екипа.
„Промени в ръководството на местната администрация ще бъдат оповестени на по-късен етап“, съобщи вчера общинският пресцентър.
Тези промени не са задължително персонални. Говори се, че има идея за разделяне на хуманитарния ресор и в него да има двама зам.-кметове - по образованието и културата и по социалните дейности и здравеопазването. Това означава създаването на пети зам.-кметски пост в екипа на Пенчо Милков.
Според упорити слухове в политическите среди в Русе като зам.-кмет ще се върне бившият депутат от БСП в 44 Народно събрание заедно с Пенчо Милков - Георги Стоилов. След края мандата през 2021 година Стоилов отново беше в листата за парламента, но не беше избран. Тогава за кратко стана директор на дирекция „Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол“ в Община Русе. Също за кратко беше и директор на „Свободна зона - Русе“, където беше назначен по времето на Корнелия Нинова като икономически министър. След отстраняването му се премести във Варна, където стана зам.-директор на местното ВиК.
Стоилов е завършил две магистратури в Русенския университет - „Топло- и газоснабдяване“ и „Индустриален мениджмънт“. Има опит в строителния бранш, а в продължение на 8 години е „Специалист ВиК мрежи и съоръжения“ във ВиК-Русе. Бил е и директор на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“-Русе. Очаква се именно той да заеме овакантеното от Магдалина Илиева място.
Освен позитивни, по негов адрес има и негативни коментари, главно заради брат му Илия Стоилов, който през 2017 година беше задържан след масирана акция срещу държаните от него заведения и заложна къща под марката „Монарх“. През 2018 година беше пуснат от ареста и избяга в Чехия, а междувременно у нас задочно беше осъден на 7 години затвор на първа инстанция като лидер на престъпна група за изнудване и лихварство. В началото на февруари 2021 година Илия Стоилов беше арестуван в Чехия и върнат на правосъдието у нас.
Всичко това, разбира се, няма отношение към Георги Стоилов, но опонентите му не спират да повтарят историята.
Нов шеф от вчера има общинското предприятие „Спортни имоти“. Както „Утро“ вече съобщи, досегашният му директор Борислав Рачев бе избран са общински съветник от листата на ДПС и предпочете политиката. На освободеното от него място е назначен старши експертът в общинския отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ Лъчезар Иванов до провеждането на конкурс. Твърде вероятно е Иванов, който доказа добрите си делови и организационни качества по време на работата си в администрацията, да се яви на този конкурс и да спечели титулярното място.              У