Избрани стихове на един от големите русенски поети Здравко Кисьов /1937-2015/ са събрани в новоизлязлата книга „Светлопис“, която ще бъде представена на 18 октомври, сряда, в зала „Европа“ на Доходното здание. Изданието, чиито съставител е синът на твореца - Роман Кисьов, е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата, а представянето му е организирано от Община Русе. Това е втората посмъртна книга, която Роман Кисьов издава в памет на баща си. Първата излезе през лятото на 2017 година под заглавие „Отвъдно време. Последни стихотворения“. 
Подписа на Здравко Кисьов като автор носят 20 книги, а като преводач - повече от 20. Негови стихове са преведени на 21 езика, а книгите му се намират в най-големите световни библиотеки. Целият му живот е свързан с Русе. На 33 години става член на Съюза на българските писатели, 6 години по-късно основава Дружеството на писателите в Русе и е негов председател до 1991 година, той е и сред основателите на Регионалния телевизионен център на БНТ в града. 
Здравко Кисьов е почетен гражданин на Русе, носител е на орден „Кирил и Методий“ I степен, на награда „Русе“, на авторитетни литературни награди на Полша, Румъния и Естония и на други отличия.