Над 5000 лева закъсняла сметка за електроенергия ще трябва да плати русенец, манипулирал електромера си, така че консумацията да се начислява не по тарифите за дневна и нощна енергия, а по невидима на дисплея на електромера трета тарифа, реши Районен съд Русе. Всъщност сметката му е над два пъти по-голяма - 10 883,75 лв. главница, върху които били начислени лихви в размер на 350,70 лв. По-голямата част от това задължение обаче се погасява по давност, която за битови сметки е три години.
Между 30 март 2017 г. и 23 юни 2022 г. нарушителят успял да консумира така тайно 53 960,885 кВтч електроенергия, останала неотчетена. След като електромерът бил демонтиран, поставен в безшевна торба, пломбиран и предаден на Български институт по метрология /БИМ/ за експертиза, се потвърдило наличието на външна намеса в тарифната схема наелектромера и преминала енергия на Тарифа Т3. „Електроразпределение Север“ обаче доста се забавило с установяването на кражбата и подало исковата си молба чак на 13 април 2023 г. Така дружеството ще може да получи парите си само за доставените 22 633 kWh за периода от 13 април 2020 г. до 23 юни 2022 г. Задължението за 31 327 kWh от 30 март 2017 г. до 13 април 2020 г. следва да се погаси по давност, постанови съдът. Решението може да се обжалва пред по-горна инстанция.
В последните две години през русенските съдилища преминаха няколко аналогични дела, разглеждащи  софтуерни манипулации на електромерите, прехвърлящи отчитането на потребената енергия по невидима тарифа. Такъв казус липсва в Общите условия за продажби на електроразпределителното дружество, така че решението не бе толкова очевидно. През пролетта обаче Върховният касационен съд сложи точка на спора, постановявайки, че в такъв случай важат общите разпоредби на Закона за задълженията и договорите. Но електроразпределителните дружества явно ще трябва по-бързо да установяват такива нарушения, ако искат да си върнат парите в пълен размер.