Емблематичният хотел „Вега“, носител на множество награди за предлагания от него туристически продукт, е обявен за продан от агенция за недвижими имоти, научи „Утро“. Имотът на пъпа на града, на 50 метра от централния площад на ул.“Александровска“ е оценен на 2,4 млн. евро.
Както научи „Утро“ продажбата не е свързана с някакви проблеми или финансови затруднения. Собствениците на хотела са взели решението, тъй като напускат Русе и не искат да се занимават с бизнеса. Някои от тях всъщност от години живеят в чужбина. 
„Вега“ бе няколко пъти сред призьорите на конкурса за годишните награди на туризма, провеждан при предишната общинска администрация. През 2015 г. бе обявен дори за най-добър бутиков хотел на Балканите, получи и награда от платформата за настаняване Booking.bg. Хотелът и заведението към него обаче затвориха още през февруари и не работят вече 8 месеца. Заведението вече е продадено, така че на пазара остават само хотелската част и сутерена.
Сградата, в която се намира „Вега“, е архитектурен паметник на културата. Около проектирането и изграждането му имаше спорове, тъй като според някои с изграждането му е частично премахната недвижима културна ценност, без да е налице положително становище от министъра на културата. Такова обвинение бе повдигнато от прокуратурата срещу бившия главен архитект на Русе Симеон Рангелов. Тя твърдеше, че издадените от него 20 акта в периода 2009-2011 г. нарушават разпоредби от Закона за устроство на територията. През същият този февруари, когато „Вега“ спря работа, арх. Рангелов бе напълно оправдан от Русенския окръжен съд.