Превишение на средноденонощната норма за фини прахови частици 10 микрона е отчетено в неделя от автоматичната измервателно станция „Възраждане, разположена в централните части на Русе, съобщи Регионалната инспекция по околната среда и водите.
Апаратурата е регистрирала стойности от 55.8 микрограма на кубичен метър при норма 50 микрограма на кубичен метър. Покачването се дължи на запалването на стърнища край Гюргево, което обгази Русе и из града полетяха донесени от вятъра черни сажди. Нивата на останалите следени атмосферни замърсители са били в норма. За неприятни миризми от подобен характер в инспекцията са постъпили над 30 сигнала.
В началото на ноември предстои среща на директора на РИОСВ инж. Цонка Христова с румънския й колега. Очаква се тогава да бъде оповестена и обсъдена поисканата от Христова информация от екологичните власти в Гюргево информация за предприетите мерки по повод зачестилите случаи на локални огнища на територията на Гюргево и околността.
Данните за качеството на атмосферния въздух се публикуват ежедневно на интернет страницата на РИОСВ-Русе на адрес: https://www.riosv-ruse.org/danni-punktove/.
Междувременно от РИОСВ съобщиха, че експерти от инспекцията и от Регионална лаборатория-Русе към Изпълнителната агенция по околна среда са извършили планов емисионен контрол на инсталация за каруселно леене в „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД. То е осъществено през вечерните часове от 20.00 часа на 6 октомври до 01.00 часа на 7 октомври. Моментните данни не са показали отклонения от нормите за общ органичен въглерод, серни оксиди и въглероден оксид, но окончателните протоколи ще бъдат предоставени от РЛ-Русе до края на седмицата.
Преди това друг екип е извършил обходи в рамките на града и проверка в завода за спазване процедурата за по-бърз достъп на експертите, каквото предписание е дадено на оператора, както и работата на инсталациите в халетата. По време на контролната проверка не са постъпвали сигнали за за неприятни миризми.
Директорът на РИОСВ инж. Цонка Христова е информирала посолството на Канада за Румъния, България и Молдова в Букурещ за осъществения контрол на  „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД и предприетите мерки от страна на инспекцията спрямо дружеството във връзка с оплакванията на жителите на Русе за неприятни миризми. В отговор на това от посолството е получена подкрепа и уверение, че ще се насърчи компанията, чиято централа е в Канада, да бъде активна в подхода си на общуване с местната общественост.
Извънредният контрол на дружеството продължава.