Проектът за реконструкция на занемарения от години Дом на учителя все още има шанс да получи финансиране, съобщи Ивайло Кадишев - директор Дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ в Община Русе. Както „Утро“ писа, за ремонта на сградата се разчиташе на пари от Плана за възстановяване и развитие и по-точно от програма „Младежки центрове в оластни градове“ към Изпълнителна агенция „Програма за образование“. Русенският проект обаче бе класиран на второ място като първа резерва, а единственият сключен договор за финансиране е със Столична община.
„Причината за нефинансирането на проекта не е липсата на средства по ПВУ, а разминаване между Насоките за кандидатстване и Оперативно споразумение между министъра на финансите и министъра на образованието по отношение на допустимостта на разходите за ДДС. Оттам се получава противоречие по отношение на финансирането на програмата и затова всички девет проекта са резерва, заедно с още 14 за по-малките общини, докато не се осигурят средства само за ДДС-то. Министерството на образованието е инициирало с писмо до Министерството на финансите да се актуализира въпросното Оперативно споразумение и проектите да получат финансиране. Оптимист съм, че това ще се случи и се надявам на положително развитие, за да може тази емблематична сграда на Русе да придобие подобаващ облик и да се изпълни със съдържание“, обясни Кадишев.
Първоначално програмата „Младежки центрове в оластни градове“ бе обявена с бюджет 40 млн. лева.  Така че класирането само на един проект за 4,3 млн. бе наистина странно. Дори да има неяснота дали в тази сума влиза ДДС или не, в тази рамка влизат поне 7 проекта с таван за финансиране от 4,3 млн. лева. След като максималният размер на безвъзмездните средства по Механизма за възстановяване и устойчивост бе намален от 6.27 милиарда евро на 5.69 милиарда евро някои бюджети бяха орязани и цели проекти хартисаха, както стана с русенския интермодален терминал. И дано наистина случаят с тази програма да не е такъв и финансиране на Дома на учителя се получи.