Повтаря ли се схемата „Капитан Андреево“ на граничните пунктове по р. Дунав и закрилят ли държавни институции опити за нелоялна конкуренция и налагане на монопол - отговорите на тези и други въпроси са представени във видеопоредицата „Игра на паркинги“ на Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ).
Разследването започва с анализ на процедурата, чрез която Община Русе. Според АКФ отдаването на общински имот от 114 декара на частна фирма, свързана с лица, станали известни покрай скандала на граничния пункт при Капитан Андреево, е станало при спорни обстоятелства. Показано е как функционира буферният паркинг, представена е и гледната точка на собственици на други подобни съоръжения в района, които имат сериозни притеснения за бизнеса си.
„Първата част от поредицата, публикувана днес, разкрива как единствените две фирми, участвали в тръжната процедура, с която Община Русе отдава правото на строеж върху имота, са пряко или косвено свързани с Размиг Керопе Чакърян-Ами, с когото се свързват операторите на паркинга на ГКПП „Капитан Андреево“, а доскоро и граничната профилактична дезинфекция, събирането на държавни такси, лабораторията за фито-санитарен контрол и други, свързани с граничния контрол дейности“, съобщи вчера АКФ.
„Първата индикация, че вероятно се касае за мултиплициране на схемата „Капитан Андреево“, в която частни фирми години наред са контролирали важни дейности в изключителната компетентност на държавата, са замесените лица“, казва Лора Георгиева, правен експерт от АКФ.
„Ай Би Ти Ти“ ООД е единият участник в тръжната процедура през лятото на 2022. Чакърян е управител на дружеството и собственик на 40% от капитала му. Останалите 60% принадлежат на финансиста Емил Хърсев. Към 4-ти ноември 2022 г., когато общината продава правото на строеж върху апетитния имот на току-що учредено дружество „Тир Паркинг Русе“ Хърсев не фигурира в него. Няколко месеца по-късно бившият подуправител на БНБ става мажоритарен съдружник в „Тир Паркинг Русе“.
„Стигаме до извода, че интересите на общината като собственик на имота не са добре защитени и става въпрос за изключително неизгодна за общината сделка“, казва Лора Георгиева.
Според АКФ липсва и икономическата логика. Икономистът Георги Ангелов твърди, че Общината е можела да реализира проекта самостоятелно и така да си гарантира приходи от десетки милиони годишно.
По-късно през деня Община Русе разпространи официална позиция по разследването, която казва, че буферният паркинг на бул. „България“ в Русе е създаден законно и в обществен интерес. Ето какво гласи тя.
„В клип, публикуван днес от АКФ (неправителствената организация „Антикорупционен фонд“), са направени множество твърдения относно буферния паркинг на бул. „България“, които не съответстват на истината. Темата е изяснявана многократно писмено и устно пред журналисти, представляващи „Капитал“ и „Антикорупционния фонд“.
Видеото прави внушения за извършени действия „за сметка на обществения интерес“, без да пояснява по какъв начин е нарушен. Именно в обществен интерес е близо 3000 тежкотоварни автомобила на ден да не изчакват преминаването на Дунав мост-Русе по пътните платна без осигурени елементарни условия и препятствайки движението на леки автомобили по републиканските пътища. Създаденото съоръжение съдейства за решаването на дългогодишния проблем за Русе при спазване на всички нормативни изисквания.
Сравненията с „модела Капитан Андреево“ също не са обосновани с факти и конкретни аргументи. Относно споменатите лица във видеото се казва, че „пряко, разбира се, е трудно да се докаже нещо“, но това не е спряло авторите на клипа да предоставят подвеждащо съдържание.
Опитът да бъде представен финансов анализ за сделката също е доста удобно неизчерпателен. Уточняваме, че правото на строеж е оценено от Общински съвет - Русе на 18 000 000 лв., макар изготвената от лицензиран оценител пазарна оценка да е в пъти по-ниска - 1 846 335 лв., а данъчната оценка на правото на строеж да е близо 2,7 млн. лв. Що се касае до потенциалната печалба на дружеството, е важно да се посочи, че „приход“ и „печалба“ не са понятия с идентично съдържание.
По отношение на публикуваните във видеото неверни факти и твърдения Община Русе ще търси правата си по съдебен ред.“