От 11 русенски улици контейнерите за отпадъци трябва да се изпразват два пъти дневно. Това предвижда проектозаповедта на зам.-кмета Димитър Недев, с която се определят границите на районите, в които през 2024 г. Община Русе ще организира събирането на битови отпадъци както и честотата на сметоизвозване.
По улиците „Петко Каравелов“, „Ангел Кънчев“, „Проф. Асен Златаров“, „Генерал Гурко“, „Янтра“, „Видин“, „Дондуков-Корсаков“, „Стефан Стамболов“, „Цариград“, „Филип Станиславов“ и „Алеи Възраждане“ сметосъбиращата фирма трябва да минава два пъти за денонощие. Тази практика бе въведена за пръв път през миналата година, когато бяха определени точки с екстремно струпване на боклук. Според администрацията в тези райони контейнерите преливат, тъй като освен от гражданите там изхвърлят отпадъците си и много магазини. Според наредбите те трябва да организират сами извозването на боклука си като сключат договор със сметосъбираща фирма и имат собствени контейнери. Както често се оказва в България обаче, няма институция, която да контролира дали тези наредби се спазват.
Проектозаповедта на зам.-кмета Димитър Недев за определяне на районите и честота на сметосъбирането е качена на интернет страницата на Общината. Писмени предложения и възражения по нея могат да се направят до 28 октомври.