Превишения на фините прахови частици с големина 10 микрона /ФПЧ10/ е регистрирала в дните от 29 септември до 1 октомври автоматичната измервателна станция „Възраждане“, съобщи Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Най-високата стойност е отчетена на 29 септември 60.65 микрограма на кубичен метър при норма 50 микрограма на кубичен метър. За същия период завишени, но не превишени азотни оксиди.
Общо през септември в Русе са регистрирани 4 превишения на ФПЧ10. Причините за това са сухото време, запрашеността на пътните артерии в града, горивни процеси на територията на Румъния и локални огнища в околностите на Русе, посочват от РИОСВ.
Данните за качеството на атмосферния въздух се публикуват ежедневно на интернет страницата на РИОСВ на адрес: https://www.riosv-ruse.org.
Междувременно инспекцията даде предписания на Община Русе и на дружество, собственик на съседен имот, за почистване на замърсени с отпадъци площи. Проверката е осъществена в края на миналата седмица, в присъствието на собствениците на имотите.
Замърсените площи и нерегламентирано третиране на отпадъци са установени при извънредни проверки през втората половина на септември, свързани с неприятни миризми кварталите „Здравец Изток“, „Възраждане“ и централните части на града. При обход в кварталите „Тракция“ и Пухлево дере в Източна промишлена зона са констатирани много тлеещи огнища и замърсени с битови отпадъци терени. При извънредните обходи дежурните екипи на РИОСВ са се натъкнали в Източна промишлена зона и Индустриалния парк (Товарна гара-Изток) на множество огнища, в които горят отпадъци и жп траверси.
Изгарянето на отпадъци представлява нарушение на Закона за управление на отпадъците, но води и до влошаване на качеството на атмосферния въздух в Русе, посочват от РИОСВ.