Бъдещият стопанин на изграждащата се на пътя за Николово анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци ще има привилегията да работи при гарантирана печалба, която може да достигне до 5% от направените разходи. Това става ясно от обществената поръчка за избор на оператор за съоръжението. Оферти по нея се приемат до 30 октомври.
Операторът ще има задължение да събира и транспортира биоразградими отпадъци от територията на населените места от общините Русе, Иваново, Сливо поле, Тутракан и Ветово.   

В инсталацията те ще се третират по безкислородна технология за производство на биогаз, който ще се продава.
Обществената поръчка е с прогнозна стойност 14 млн. лева без ДДС, но общините могат да излязат и на плюс ако дейността се окаже печеливша. Предвижда се общините от региона да плащат на изпълнителя, ако разходите му са по-големи от приходите, така че той да има гарантирана печалба (възвръщаемост) до 4%. В случай, че приходите на изпълнителя са по-големи от разходите, той ще има право да задържи до 5% печалба. Ако тя е например 7%, двата процента разлика над предвидените пет следва да бъде върната на общините.
В офертата си кандидатите трябва да посочат прогнозните си разходи за година и предложение относно процента (до максимум 4%) на гарантираната възвръщаемост. 
Анаеробната инсталация трябва да бъде завършена до 31 август идната година. Изгражда я ДДЗД „Биогаз Русе 2021“ - консорциум между „Атоменергоремонт“ АД, Козлодуй и столичното дружество „Еко Аква Системи“ ЕООД. Тя ще се намира до регионалното депо за отпадъци и ще преработва годишно 17 845 тона от боклука на общините Русе, Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци.