Цените на жилищата в Русе отчитат символичен ръст от 1,3% през второто тримесечие на тази година, показват данните на Националния статистически институт. Цените изхвърчаха през първата половина на миналата година, но за периода юли 2022-а - юни 2023 г. покачването е със скръмните 2,1%. 
Увеличението от лятото на миналата година до този юни изцяло се дължи на старите панелки, чиято цена се покачва с 12 на сто. Новото строителство обаче поевтинява сериозно в съответствие със спада на цената на строителните материали на международните пазари. Такава е ситуацията и в други големи градове в страната. В Бургас цените на жилищата падат с 1,1%, а в Стара Загора се понижават с 2,2 на сто. Цените в София, Пловдив и Варна все ое вървят нагоре.
По изчисления на „Утро“ средната цена на жилищата през третото тримесечие според приключилите за периода сделки е средно 1660 лева на квадратен метър или 849 евро/кв.м. В офертите за продажба по сайтовете за имоти обаче цените масово са около 1200 евро/кв.м. Но се забелязва, че някои продавачи вече коригират офертите си в посока надолу, по-близо до нивата, на които ако се вярва на статистиката се сключват реалните сделки.
Демографската ситуация и тенденциите на международните пазари също не предполагат поскъпването на имотите да продължи. С намаляване на населението търсенето на жилища ще изтънява все повече, а покачването на лихвите и затягането на изискванията от банките затруднят купувачите, които разчитат на заемни средства. Инфлацията няма да изчезне и ще остане фактор, бутащ нагоре цените, но поскъпването на жилищата надали ще може да догони поскъпването на живота.