1500 лева глоба трябва да плати рибар, в чиято лодка инспектори на отдел „Рибарство и контрол  Централен Дунав“ открили забранени за улов в този период риби, реши Административният съд в Русе. Случаят е от началото на май миналата година, а в мрежата му попаднали бяла мряна и бял толстолоб, забранени за улов в периода на размножаването им от 15 април до 31 май. Въпреки че пролетната забрана за риболов се налага винаги по едно и също време и всеки, който е държал въдица в ръка е наясно с нея, рибарят не върнал улова в реката, както повелява законът, а го изсипал в касетка. Точно това обстоятелство според съда изключва възможността деянието да се класифицира като маловажно, въпреки че ставало въпрос за едва 13 кг риба, която било още жива и все пак била върната в Дунав.
Нарушителят имал разрешително за стопански риболов, така че трудно би могъл да се оправдае с непознаване на разпоредбите. Той твърдял, че това е само прилов, попаднал в мрежата му случайно. На лодката обаче липсвал улов на разрешени видове риба.
По всички тези причини Административният съд отменя решението на Районния съд в Бяла, че нарушението е маловажно и потвърждава наложения акт за глоба от 1500 лева. Решението е окончателно.