Близо 300 учители, работещи в 13 учебни заведения от Русе и региона, както и от съседните области Търговище и Силистра, участваха в мащабен проект, насочен към повишаване на техните компетенции и квалификация за работа в мултикултурна среда. Това стана възможно благодарение на усилията на русенското Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“ (БРТИМ), което от години работи активно за подобряване на качеството на образованието и образователната интеграция.
С проект „Мултикултурната красна стая - мотивация, квалификация и успех“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, Сдружение БРТИМ осигури възможност за подпомагане учителите в региона да се справят по-ефективно с предизвикателствата на работата в мултикултурна среда. Проектът предостави уникална възможност на учителите да придобият по-добро разбиране на многообразието на културите в техния учебен процес.
С Ивайло Иванов, ръководител на проекта и управител на БРТИМ разговаряме за предизвикателствата и успехите, в резултат на почти три-годишните проектни дейности.

- Г-н Иванов, как се роди идеята за този мащабен проект?
- Идеята се роди пред пролетта на 2020 година, в самото начало на пандемията, когато образователната система беше изправена пред предизвикателството онлайн обучение. БРТИМ вече имаше зад гърба си успешни партньорства с различни образователни институции, познавахме проблемите и затрудненията, които често водят до отпадане от училище за децата от уязвимите групи и бяхме загрижени как ще се отрази настъпващата криза на най-застрашените от отпадане. Възможността да разпишем и реализираме в последствие проект „Мултикултурната класна стая - мотивация, квалификация и успех“ дойде навреме и
докато всички работеха по домовете си, ние мобилизирахме сили, за да създадем силно партньорство
Условието на поканата и на проекта беше да се повиши капацитета на учителите за работа в мултикултурна среда. Включихме 13 учебни заведения, от които 4 детски градини и 9 училища. Освен с традиционните си партньори от област Русе се свързахме и с други училища - две основни училища от област Търговище, с. Зелена морава и с. Голямо ново, както и основното училище в с. Правда, Дуловско, където 100% от децата са с майчин език, различен от български.  
- Какви цели си поставихте с проекта и каква оценка давате към днешна дата, в неговия край?
- Основната цел, която си поставихме, беше повишаването на професионалните компетентности на учителите, директорите и другите педагогически специалисти за работа в мултикултурна среда и за преподаване на знания и формиране на умения у децата и учениците за възприемане на етнокултурните различия. Проектът продължи 34 месеца, като предостави възможност на участващите в него учители да преминат през поредица от обучения по теми, идентифицирани от тях самите като необходими. Работата в малки групи, до 10 участника, позволи добро взаимодействие с обучителите, ефективна обмяна на опит и възможност за споделяне и взаимно опознаване. Любопитен факт е, че 
най-често избираната тема за обучение беше свързана с преодоляване на стреса и напрежението
почти всички участници преминаха през такива обучения. Част от учителите не бяха участвали в обучения с присъждане на кредити и включването им в проекта ги подкрепи безспорно в това отношение.
Друг вид подкрепа бе изготвянето на стратегически документи на партньорските учебни заведения за работа в мултикултурна среда, базирани на оценка на средата  и анализ на силните и слабите страни, заплахите и възможностите. 
- Колко учители бяха включени в проекта и какви обучения преминаха?
- В обучения по проекта се включиха почти 300 учители и 7 образователни медиатори. Всички включени в проекта учители преминаха през три обучения с присъждане на кредити, предоставени от Русенския университет „Ангел Кънчев“, както и през серия обучения без кредити. Част от обученията се проведоха изнесено, което даде възможност на учителите да съчетаят полезното с приятното.
- Какви са най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте по време на изпълнението на дейностите и как ги преодоляхте?
- Най-сериозното предизвикателство безспорно бе пандемията от Ковид-19 и въведените ограничителни мерки, които възпрепятстваха организирането на обучения през почти половината време от периода на изпълнение на дейностите. За съжаление имаше текучество на кадри през почти тригодишния период.
Трудно се планират и организират пътувания и настаняване в условията на постоянен ръст на цените
и с ограничен бюджет, но мисля, че успяхме да осигурим възможност изнесените обучения да се проведат при много добри условия. Висока оценка относно организацията и условията на провеждане на обученията получихме от над 90% от участниците, което говори, че сме си свършили добре работата. 
- Какви ползи и умения придобиха учителите след завършване на обученията?
- Част от обученията дадоха възможност на педагогическите специалисти да се запознаят с иновативни и авангардни за България и Европа методи за преподаване, като например подходът на „обърнатата класна стая“. Обучението и преподаването онлайн,  достъпът на учителите и учениците до различни електронни ресурси и бази данни, обогатяването на учебното съдържание с интерактивни методи, подкрепи учителите и ги направи по-уверени да посрещат предизвикателствата на новото време.   
- Как повишаването на компетенциите на учителите за работа в мултикултурна среда може да промени образованието в региона?
- Повишаването на компетенциите на учителите има потенциала да променя образованието. Учителите с по-добри мултикултурни компетенции са по-способни да създават благоприятстваща учебна среда, която приема и подкрепя разнообразните потребности на учениците от различни култури и етноси. Това води до по-включващо образование, където всеки ученик има равни възможности за участие и успех и продължаване в по-висока образователна степен след завършване на седми клас. 

Николай ДИМИТРОВ