Много здраве, дълъг живот, все по-често да се виждаме и да направим България такава, каквато искаме да бъде, а не каквато я виждаме в този момент! Трудно е, но не е невъзможно. С опита, който го имате и да ни се предава, мисля, че ще се получи. С тези думи кметът на Две могили Божидар Борисов се обърна към проф. Анчо Калоянов, който в понеделник ще отбележи осемдесетата си годишнина. Вчера Община Две могили организира честване на родения в близкото село Бъзовец именит учен и писател, който за седемдесетата си годишнина стана носител на почетния знак на общината. В заседателната зала, където обикновено се провеждат общинските сесии, вчера се събраха съученици на професора, негови студенти, приятели и общински съветници и всичко това беше изненада, за която той научи едва при получаването на поканата.
Когато ме повикате, винаги откликвам и съм бил полезен. Обичам си моето родно село, но си обичам и общината, в която е моето родно село. Благодаря на всички, които са тук, благодаря на кмета. Аз обичам да търся в нещата, които се изговарят, нещо над самите тях - символичното, знака плюс смисъла. На 18 години тръгнах от Две могили и сега се връщам с един куфар книги - това е, което съм направил за тези 62 години. Това е символичното ми завръщане при вас, отвърна проф. Калоянов.
Срещата беше неформална и топла. Сред участниците беше и синът на юбиляря - Вълю Анчев, който е поел академичната щафета е баща си и също като него е преподавател във Великотърновския университет, но в Юридическия факултет. Гостите видяха великолепния филм-портрет на Станимир Трифонов „Учителю“, а на финала съученичка на Анчо Калоянов му посвети и подари стихотворение.
По-късно всички отидоха на гарата, където през 1908 година е написан прочетеният от княз Фердинанд Манифест на Независимостта и участваха в предварителното отбелязване на днешния празник. Честването беше подготвено от председателя на клуб „Родолюбие“ към Военния клуб в Русе Евгени Алексиев. В него освен проф. Калоянов участваха кметът Божидар Борисов, заместникът му Георги Великов, общински съветници, читалищни и културни дейци. Цветя поднесоха и жители на Две могили.