Извънредни обходи в Русе е извършил дежурният екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите между 5:30 и 11:00 часа вчера. Поводът са постъпили множеството сигнали за неприятни миризми, оприличавани на антибиотици, химия, нефтопродукти и изгоряла пластмаса. Това съобщи директорът на екоинспекцията Цонка Христова.
Обходи са извършени в двете промишлени зони, в кварталите „Здравец Изток“, „Възраждане“ и в централните части на града. В района на предприятията не са установени миризми или анормален режим на работа на инсталациите. При обход в кварталите „Тракция“ и „Пухлево дере“ са установени много тлеещи огнища и замърсени с битови отпадъци терени на приблизителна площ около 100 кв. метра. Предстои да се установи собственикът на замърсения терен. 
По данни от автоматичната измервателна станция (АИС) „Възраждане“ вятърът е бил с много ниска скорост, наблюдавано е почти безветрие с преобладаваща източна посока. Моментните данни от АИС „Възраждане“ и от мобилната станция в Източната промишлена зона от вчера сутринта не са показали отклонения от нормите на следените атмосферни замърсители. Извънредните проверки по сигналите продължават, казаха от РИОСВ.