Общинският съвет одобри с 35 гласа „за“ и без нито един „против“ и „въздържал се“ предложението на таксиметровия бранш за повишаване на минималните и максимални цени за превоз в Русе. Таванът се покачва от сегашните 1.29 лева и 1.49 лева на километър по дневна и нощна тарифа до съответно 1.50 и 1.80 лева. Вдигат се и минималните цени - от досегашните 0.89 лв. и 0.99 лв. на километър, те ще станат 1,05 лева и 1,20 лева. Новите тарифи влизат в сила от 1 януари 2024 г.
Заедно с по-високите тарифи общинският съвет прие и предложението на бранша да се ограничи броят на автомобилите предлагащи таксиметрова услуга до 700. То се обосноваваше с неписаното в никой официален документ правило, че на 1000 жители на общината се полагат 5 таксита, което за 140 хиляди население на Община Русе прави 700. Към настоящия момент такова правило няма да създаде проблем, тъй като регистрираните в общината таксиметрови автомобили са едва 558. В предишни години обаче са били и над 1000.
По закон Общинския съвет трябва да определи минималните и максимални цени за таксиметровите услуги за следващата година най-късно до 31 октомври, така че вчерашната сесия беше последната, на която това предложение трябваше да се гласува. През миналата година този срок бе изтърван и гласуваните максимални цени, които съвпадат с тези от сегашното предложение, бяха отменени от съда.