Защо е спряло изграждането на нов учебен корпус към училище „Васил Левски“, за което държавата отпусна близо 4 милиона лева и за което има сключен договор за строително ремонтни работи на 1 септември 2021 г.? И вярно ли е, че Общината е поискала с писмо до Министерството на образованието парите да бъдат пренасочени към други учебни заведения в Русе? Това попита кмета Пенчо Милков общинския съветник от ВМРО и началник на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева в началото на вчерашната сесия. Сочената като сигурен участник в листата на ГЕРБ Георгиева намекна, че изборът на учебните заведени, към които ще бъдат пренасочени средствата, има нещо общо с това къде учат децата на Пенчо Милков.
Кметът обясни, че отпуснатата от държавата сума от 4 млн. лева е крайно недостатъчна. След поскъпването с близо 60% на цените на строителните материали необходимата сума е с над 2 млн. лева по-голяма и тези пари трябва да се осигурят от общинския бюджет. Според Милков най-големият приоритет в момента е асфалтирането на разкопаните улици и затова Общината не може да поеме и този разход. Той заяви, че в другите училища в „Дружба“ и „Чародейка“ - „Алеко Константинов“ и „Никола Обретенов“, има много свободни места за ученици.
Пенчо Милков обяви споменаването на децата му за непочтено и заяви, че като кмет се грижи за всички деца като за негови.